Nya fynd efter tornkransraset: "Ser ut som förslitningsskador"
Efter tornkransraset i helgen har Robert Nilsson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Skåne, inspekterat olycksplatsen. ”Två kranben har släppt ovanför betongfundamenten”. Uthyraren Lambertsson vill i nuläget inte kommentera olyckan.
Det var i lördagskväll som tornkranen rasade i Västra hamnen i Malmö. Läs mer om det här.
Entreprenör på plats är Nimab och uthyrare av kranen är Lambertsson. Båda parter har påbörjat varsin utredning för att hitta orsaken till olyckan.
Robert Nilsson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads i Skåne, har varit på arbetsplatsen och tittat på kranen.
– Vad som är orsaken till olyckan utreds nu, men jag kan säga att det ser ut som förslitningsskador på kranbenen då de har släppt i svetsfogar. Det är en av anledningarna till att kranen inte stått pall för vinden.
Han berättar att efter att den 50 meter höga tornkranen rasat stod två av de fyra betongfundamenten kvar orörda. De andra två var uppdragna.
– Två ben har alltså släppt ovanför fundamenten och två sitter fortfarande kvar i kranen. Där kranen har brustit är det svetsskarvar. Där finns det ingen målarfärg, utan det är rostangripet, säger Robert Nilsson och fortsätter.
– Om vinden kommit upp mot 35 meter i sekund så tror jag kranen stått och gungat rätt mycket och sedan gått sönder innan den trillat.
Är det orsaken till att kranen blåste omkull?
– Det vet jag inte, jag kan inte säga det. Det finns säkert flera faktorer som påverkar. Utredningen får vissa exakt vad som har hänt. Bland annat när det gäller samordning och kontroller.
På andra byggarbetsplatser intill den nerblåsta kranen står två andra kranar. De påverkades inte av den kraftiga stormen.
På Lambertsson vill man i nuläget inte kommentera kranraset då utredning pågår. Företaget har personal på plats i dag för att undersöka resterna av tornkranen. När utredningen kommer vara klart är ännu oklart.
Martin Andersson, vd på Nimab Entreprenad, har tidigare uttalat sig om olyckan. Han sa då att hela händelsen var ”mycket omtumlande” och att han inte vågade tänka på vad som hänt om stormen slagit till en vardag.
– Det hade varit hemskt. Jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunnat hända. Det hade kunnat varit fullt av folk inne i bodarna.