info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya dödsfaror på skräckbygge – Serneke drar i bromsen

Och så var det dags igen. Arbete på hög höjd utan fallskydd på Sernekes bostadsbygge på Lidingö. Nu stoppas bygget.

Det fortsätter att vara en livsfarlig arbetsmiljö på Sernekes bostadsbygge Torselden på Lidingö utanför Stockholm. Trots tidigare kritik från såväl facket som Arbetsmiljöverket fortsätter slarvet med fallskyddet. Några övertramp har fångats på bild de senaste dagarna.

– Man blir ju förvånad. Efter all uppmärksamhet och kontroller som som gjorts på arbetsplatsen borde de ha stramat till sig rejält för att få bort alla farliga fel, säger Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud på Byggnads region Stockholm-Gotland.

Det hela började tidigare i år då Byggnadsarbetaren publicerade bilder från arbetsplatsen. På flera av dem fanns det stor risk för fall från hög höjd. Arbetet skedde utan fallskydd. Det var även byggnadsarbetare som jobbade direkt under hängande last.

– Jag är chockad över det jag ser. Det visar på en total brist på respekt för liv och hälsa, sa Johnny Rindebrant till tidningen då.

När han ånyo får se bilder på allvarliga risker, säger han:

– Jag frågar mig varför arbetarna utsätter sig för sådana risker och var är arbetsgivarens koll på säkerheten på arbetsplatsen för de anställda? Alla sådana här jobb ska riskbedömas och personalen ska självklart vara säkrad. Det finns inget jobb som är värt att riskera sitt liv för.

Då Johnny Rindebrant ser bilden ovan säger han:

– Personen som står farligast till saknar säkerhetssele och man ser ingen infästning. Det är heller inget räcke bakom. Det är risk att falla rätt ut.

Så här kommenterar han nästa bild:

– Jag kan inte se att någon av dem är inkopplad fast de använder selar. Det korrekta sättet att fästa sig här hade varit att killen som hänger ut på balkongen, hade haft en fästpunkt en bra bit över sig själv, för att han inte skulle falla för långt vid ett fall.

Byggnadsarbetaren publicerade i mars flera bilder på allvarliga fallrisker och tunga lyft över arbetares huvuden. Dagen efter publiceringen skickade Arbetsmiljöverket ut flera inspektörer till bygget. Då hittades ytterligare säkerhetsrisker. Vissa där det fanns risk för fall från hög höjd.

– Det handlade om allmänna skyddsanordningar och fallskydd. Det var bland annat problem med en byggställning och sedan var det hål och öppningar i golven på de olika våningsplanen, berättade Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Myndigheten beslöt om ett omedelbart föreläggande med ett vite på 50 000 kronor om bristerna inte åtgärdas. Bygget fick krav på att se över ställningen och täcka för öppningar och ventilationsschakt så att ingen riskera att falla. Bristerna åtgärdades därefter.

Men nu är det alltså dags igen. Nya foton från arbetsplatsen, tagna den här veckan, visar alltså att det fortfarande finns stora säkerhetsrisker. Johan Live arbetar som presschef på Serneke.

Det är högsta prioritet att inget ska hända

Är ni inte rädda för att någon ska ramla ner och dö?

– Alla ska givetvis komma hem från jobbet oskadda. Det är högsta prioritet att inget ska hända.

Men varför uppstår de här fallriskerna igen?

– Det är svårt att svara på. Alla moment som vi utför är arbetsberedda så alla vet vilka rutiner och regler som finns och de ska följas. Säkerhetsutrustningen ska självklart användas på rätt sätt och alla överträdelser är oacceptabla. Personal som inte följer de här utsatta reglerna kommer vi att avvisa från byggarbetsplatsen, vilket har hänt tidigare.

Kan det bli aktuellt igen, att avvisa personal?

Johan Live, presschef. Foto: Serneke

– Ja, det kan det bli om reglerna inte följs. Det vi gjort nu idag är att vi stoppat arbetet omedelbart för att prata med personalen igen för att ännu en gång gå igenom vad som gäller med säkerheten. Det är platschefen som ansvarar för detta. Vi kommer då tala om att vi kommer avvisa personal som inte följer uppsatta regler.

Vem bär ansvaret för att det fortfarande ser ut som det gör?

– Ytterst är arbetsmiljöansvaret vårt som huvudentreprenör och vi tar mycket allvarligt på det här. Och det är positivt att vi blir uppmärksammade på om det finns brister.

Är det de enskilda individerna ute på bygget som slarvar?

– Det finns ett säkerhetsarbete på arbetsplatsen och alla har fått instruktioner om hur arbetet ska genomföras på ett säkert sätt. Även om det yttersta ansvaret är vårt så finns det givetvis ett ansvar hos varje individ, det går inte att komma ifrån. Vi måste tillsammans jobba åt samma håll för att förbättra säkerheten, avslutar Johan Live.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya dödsfaror på skräckbygge – Serneke drar i bromsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig