Nya avtalet: Uppsägning med två veckors varsel: ”Kom som en chock”
Lärlingen Felicia Ahlström blev plötsligt uppsagd från sin lärlingsanställning. Nu vill hon uppmärksamma andra unga byggare på hur kort uppsägningstiden är i början av en lärlingsperiod.
Plattsättaren Felicia Ahlström är klar med sin teoretiska utbildning och började sin lärlingsperiod i januari med en provanställning i sex månader, enligt det nya lärlingsavtalet, som börjar gälla i år.
Det nya avtalet följer reglerna i lagen om anställningsskydd, där provanställningar kan sägas upp med två veckors varsel. Arbetsgivaren behöver inte uppvisa något särskilt skäl till uppsägningen som till exempel ”arbetsbrist” eller någon annan saklig grund.
−Jag vet att jag inte gjort något fel och att jag gjorde ett bra jobb. Därför känns faktiskt inte som jag blev ”sparkad”. Snarare är det någon annan orsak som ligger bakom. Men jag blev så chockad när uppsägningen kom – den kom i ett sms, säger Felicia.
En uppsägning ska ges skriftligen till den anställde. Samtidigt ska Byggbranschens yrkesnämnd meddelas. Arbetsgivare ska inte meddela uppsägning i ett sms, det strider mot avtalet.
−Jag vill inte hänga ut min arbetsgivare, men jag vill uppmärksamma alla andra lärlingar på att det är väldigt kort uppsägningstid i en provanställning.
Enligt det gamla lärlingsavtalet som gällde fram till och med 2020, skulle arbetsgivaren meddela Byggbranschens Yrkesnämnd en månad i förväg att man ville säga upp en lärling. Under den månaden brukade yrkesnämnden sätta sig i ett trepartssamtal för att reda ut orsakerna och för att ge både arbetsgivare och lärling en andra chans.
Magnus Nyström, ombudsman i Byggnads och lärlingsansvarig i region Norrbotten tycker att reglerna var bra.
− Vi ställde frågor för att få veta om något har hänt. Har lärlingen gjort något fel, eller vill man bara bli av med personen? Har lärlingen använts som springschas? Ibland kan företaget ha vänt sig till oss med klagomål, men inte kommunicerat problemen rakt ut till lärlingen, säger Magnus Nyström.
Felicia tycker att det hade varit bra med lite längre uppsägningstid för att smälta uppsägningen mentalt och för att få tid på sig att söka nya jobb.
−Tänk den som är 19 år och som sägs upp utan att få veta varför. Det kan vara ganska knäckande för en ung person i ett nytt yrke. En del lägger kanske skulden på sig själv trots att det kan vara andra orsaker till att en firma inte kan ha kvar en lärling.
Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads, var med och förhandlade fram det nya lärlingsavtalet. Han håller med om att det är en tuff situation för en lärling att tvingas lämna med två veckors varsel.
−Bakgrunden till det nya avtalet är flera. Men under de senaste tio åren, har trepartssamtalen funkat allt sämre i många regioner. Arbetsgivaren bestämmer sig ofta för att bara säga upp och en del arbetsgivare vill inte längre medverka i samtal
Görgen Zilén menar att situationen för lärlingar var otryggare tidigare.
−Hela lärlingsperioden var som en lång provanställning. Det nya avtalet har fördelen att lärlingen får en tillsvidareanställning direkt efter provanställningen.