Nya arbetsmiljöregler 2025 – kan leda till mer egen personal
Tidigare planering av arbetsmiljöarbetet och tydligare krav på såväl byggherre som Bas U. Följs de nya byggreglerna som börjar gälla 2025 skulle det kunna leda till kortare ue-kedjor, tror Byggnads.
Från januari 2025 kommer en ny struktur av arbetsmiljöreglerna. Föreskrifterna blir 15 istället för som idag 67. Samtidigt införs en ny föreskrift med regler om projektering och arbetsmiljösamordning på byggen.
Enligt Arbetsmiljöverket är målet att förebygga risker på bygget så tidigt som möjligt.
Johan Torstensson Aas är arbetsmiljöombudsman på Byggnads och har fått komma med synpunkter om den nya föreskriften.
– Byggherren får ett tydligt ansvar genom hela processen för att sätta grunderna för att arbetsmiljön ska bli bra och får även ett tydligt krav på att säkerställa och kontrollera att Bas U och Bas P har rätt kompetens. Byggherrarna ska också ställa arbetsmiljökrav på entreprenörerna de kontrakterar. Det ska de redan idag, men det har missuppfattats och kravet blir nu mer centralt.
Han tycker också det är viktigt att den samordningsansvarige på bygget får tydligare krav på sig att tidigt involvera alla skyddsombuden på den kommande arbetsplatsen.
– Då det gäller Bas U har det skett förändringar som är bra. Då har man bland annat fört in en bestämmelse om att Bas U måste bilda en arbetsmiljöorganisation med samtliga entreprenörer på arbetsplatsen och deras skyddsombud. Bas U ska också tidigt kontakta skyddsombud för en dialog om arbetsmiljöarbetet, säger Johan Torstensson Aas.
När är ”tidigt”?
– Så fort Bas U får vetskap om att ett företag kontrakteras ska man efterfråga om det finns skyddsombud och då ska man kontakta skyddsombudet.
Johan Torstensson Aas tycker det är bra att föreskriften tar upp Bas U:s skyldighet att samverka med skyddsombuden men anser att myndigheten kunnat vara ännu mer tydlig om att Bas U konsekvent ska samverka med skyddsombuden.
En annan viktig förändring är att Bas U blir skyldig att granska entreprenörernas riskbedömningar och åtgärder mot risker, innan de startar jobbet på bygget första gången. Utan klartecken, inget jobb.
Kortare ue-kedjor – om reglerna följs
Tar byggbranschen de nya reglerna på allvar tror Johan Torstensson Aas att det kan innebära färre antal bolag på byggena. Ju fler företag desto fler företag att ringa och granska.
– Om reglerna i föreskriften följs till punkt och pricka är en naturlig konsekvens att det blir mycket kortare ue-kedjor, att företag förstår att de behöver arbeta med egen personal. Men i praktiken tror jag inte att det revolutionerar branschen direkt, även om det till en del kan bli bättre. Det är viktigt att det följs upp och att det blir konsekvenser om man inte följer reglerna.
Den nya föreskriften bygger på den nuvarande arbetsmiljölagen och EU:s byggplatsdirektiv. Reglerna samlas i: ”Projektering och byggarbetsmiljösamordning -grundläggande skyldigheter (AFS 2023:3)
Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”