Ny offensiv mot oseriösa ställningsföretag – bildar specialgrupp
"Ställningsbranschen har blivit själva symbolen för arbetslivskriminalitet". Det menar Byggnads som tillsatt en grupp som ska arbeta mot kriminella inslag och dålig arbetsmiljö.
Byggnads menar att problemen i ställningsbranschen är så stora att hela sektorn utvecklats till att bli en symbol för arbetslivskriminalitet. Det handlar om för låga löner, brister i arbetsmiljön och osäkra anställningar, men även om ren kriminell verksamhet. Därför har man nu tillsatt en grupp av ombudsmän och specialister på osund konkurrens som ska ”punktmarkera företagen som sätter upp byggnadsställningar”.
En granskning som facket gjorde av ställningsbranschen under Arbetsmiljöveckan förra året visade på stora brister. Då upptäcktes problem på två tredjedelar av samtliga ställningar. Läs mer om det här.
Målet med satsningen är kort och gott att städa upp branschen och främja sund konkurrens. Det ska ske genom att specialgruppen granskar ställningsbolagen ingående. Bland annat ska man se över inhyrning, inlåning, bemanning, löner, traktamenten och semesterersättning. Gruppen ska även bygga upp ett bättre samarbete med flera myndigheter som till exempel Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.
– Vi gör en kraftsamling och samordnar oss över hela landet. Det handlar om att hålla kriminella borta från branschen men lika mycket om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Vad tycker då branschorganisationen Ställningsentreprenörerna (STIB) om fackets initiativ.
– Vad jag förstår handlar det om att få till en sundare konkurrens och det tycker vi är bra. Så finns det brister i branschen när det gäller att följa gällande kollektivavtal, medvetna eller inte medvetna brister, så är det bara bra om vi kan komma till rätta med det, säger Håkan Carlsson som arbetar på STIB.
Vad tycker du om att Byggnads kallar ställningsbranschen för en ”Symbol för arbetslivskriminalitet”?
– Jag håller inte med om det generellt. Vi har många ställningsentreprenadföretag som är väldigt duktiga och tyvärr så hamnar de i skuggan av eventuella ställningsbolag som inte följer kollektivavtalet. Men att därmed säga att en hel bransch är dålig håller jag definitivt inte med om.
Ni som branschorganisation är inte med i det här arbetet. Tycker du att ni borde fått en inbjudan?
– Det kan jag tycka. Det ligger i branschföreningens och de seriösa företagens intresse att främja sund konkurrens och självklart är vi för att få bort brister i branschen.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.