info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny märkning för att stoppa vibrationsskador: Ska räkna poäng

En ny märkning på maskinen ska göra det enklare att slippa vibrationsskador. På JSB Bygg har byggnadsarbetarna fått maskiner med en märkning som gör att du kan räkna ut hur länge du kan jobba säkert.

Snickaren Lennart Isberg använder numera maskiner där han kan se vibrationstalen. Foto: JSB Bygg

Vibrationer skadar många byggnadsarbetare för livet. Mats Björnlund, arbetsmiljöspecialist på JSB Bygg, vill ändra på det.

Sedan början av året finns de första maskinerna märkta med vibrationstal i användning på företaget. Det rör sig om slagborrmaskin, mutterdragare, cirkel- och sticksåg.
– Det var nödvändigt att göra något och vi hoppas att det sprider sig i branschen, säger han.

Genom olika utbildningar de senaste åren har byggnadsarbetarna på företaget fått lära sig om riskerna med vibrationer. Mats Björnlund betonar att det nu är en process innan användningen av den nya märkningen satt sig.

– Maskinerna finns ännu bara på ett fåtal arbetsplatser och vi har gått ut med information om hur man ska göra. Men jag är medveten om att det kommer att ta tid. Vi har totalt 250-300 anställda varav 170-180 yrkesarbetare.

Skyddsombudet Mathias Linderberg är betongarbetare på projektet Styrmannen i Karlskrona där maskinerna används

– Det är jättebra att problemet uppmärksammas. Märkningen är en liten sak som med hjälp av upprepad information och utbildning faktiskt kan få en att tänka till och bespara oss användare mycket skador i framtiden, sa han när ett pressmeddelande gick ut om märkningen.

Mats Björnlund har tidigare jobbat som snickare i 35 år och varit verksam både som skyddsombud och huvudskyddsombud. Genom åren i branschen har han sett hur stort behovet är av en enkel, snabb och tydlig information om riskerna när man ska jobba med en maskin.

Mats Björnlund, snickare i grunden specialist på arbetsmiljö hos JSB Bygg.

– Sedan är det förstås också en fråga om att minska vibrationerna. Alltför många skadas i branschen och jag är irriterad över att leverantörerna inte gjort mer för att få ner vibrationstalen. Det finns ju maskiner, som tigersågar, som man bara får använda några minuter per dag, säger han.

Vibrationsmärkningen började genom ett maskinprojekt som JSB driver tillsammans med Ahlsell, Bosch, Milwaukee och Hilti, och som handlar om att få koll på vilka maskiner man har och hur de fungerade då det gäller gällde arbetsmiljö och ergonomi. Där kom frågan om märkning av de vibrerande maskinerna upp.

– Vi var tvungna att göra en märkning som var enkel och där man ser direkt vad det handlar om. Det var en forskare på arbets- och miljömedicin som kom med förslaget att sätta ut ett mått på poäng per minut. Vi har utgått från Arbetsmiljöverkets poängsystem som de använder, säger Mats Björnlund.

Arbetsmiljöverket har tagit fram en poängmetod för att bedöma risken med vibrationer. Man utgår irån att vid 100 poäng under en arbetsdag, det så kallade insatsvärdet, börjar det bli risk för skador och arbetsgivaren måste då göra olika åtgärder för att få ner vibrationerna. Det kan handla om arbetsrotation, byte av verktyg med mera. Har du kommit till gränsvärdet på 400 poäng är det stopp för dagen.

För den som använder flera verktyg under en arbetsdag krävs lite huvudräkning. Då ska poängen för alla verktygen räknas samman.

Det är Hilti som tagit fram de första maskinerna med den nya märkningen.
– Vi ska nu fortsätta att märka våra kommande maskiner, säger Mats Björnlund.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny märkning för att stoppa vibrationsskador: Ska räkna poäng

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig