info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny lag om minimilöner: "Kan påverka på sikt"

Ett nytt direktiv om minimilöner har antagits av Europaparlamentet. På sikt kan det påverka lönerna i byggsektorn, men inte än.

Foto: Mostphotos

Parlamentariker i länder med låga minimilöner, har drivit på inom EU för att få fram ett direktiv om minimilöner som ska gälla i hela unionen. Bulgarien, Estland och Lettland har bland de lägsta minimilönerna i hela EU.

Syftet med de nya reglerna är att få länderna att garantera att folks löner är på en sådan nivå att medborgarna kan leva ett drägligt liv utifrån de levnadskostnader man har i det landet.

I direktivet står det att EU:s regler ska respektera nationell lönesättning. Svenska kollektivavtal gäller alltså.

Hanna Björknäs, jurist.

– Det nya direktivet kommer inte att påverka byggbranschen i Sverige just nu. Eftersom vi reglerar våra löner i kollektivavtal, säger Hanna Björknäs, före detta jurist på Byggnads, numera LO-jurist.

Enligt de nya reglerna, som godkändes av Europaparlamentet under onsdagen, är kollektivavtal viktiga för att hålla uppe lönenivån i ett land. I länder där färre än 80 procent av jobbarna omfattas av avtal måste länderna, enligt direktivet, försöka få till fler kollektivavtal.

Lönenivåerna ska också rapporteras in till EU för att man ska kunna hålla koll.

Byggnads är motståndare till minimilöner eftersom den svenska modellen fungerar bra och ger byggnadsarbetarna inflytande över sin löneutveckling.

– Det skulle inte finnas resurser för en statlig myndighet att hålla koll om man hade minimilöner i lag. Facket har mycket större möjligheter eftersom de är ju redan är ute på arbetsplatserna, säger Hanna Björknäs.

Danska LO (FH) har begärt att den danska regeringen ska ogiltigförklara det nya EU-direktivet.

– Danska LO menar att direktivet strider mot EU:s grundlag. I grundlagen står det att EU inte får besluta om löner. Inom LO har vi inte fattat beslut hur vi ska ställa oss än.

Oron i Danmark gäller hur EU-domstolen ska hantera lagen i praktiken. Hur står sig den nordiska modellen där fack och arbetsgivare förhandlar om kollektivavtal mot EU:s direktiv om minimilöner?

– Det är det ingen som vet. Direktiv är ofta väldigt luddigt skrivna och ingen vet egentligen vad skrivningarna betyder i praktiken. Det kommer att bli EU-domstolens tolkning som styr. Så lagstiftningen kan påverka lönerna i Sverige, fast på sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny lag om minimilöner: "Kan påverka på sikt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig