Nu ökar antalet varsel – dubbelt upp på ett år
Trots goda tider ökar nu uppsägningarna på landets byggarbetsplatser. En möjlig förklaring är det lägre bostadsbyggandet.
Under det senaste halvåret har osäkerheten när det gäller bostadsbyggandet ökat. Orsaken är att det blivit svårare för bostadsutvecklarna och byggbolagen att sälja nyproducerade lägenheter efter prisfallet på bostadsrätter. Som en konsekvens av detta har Boverket skruvat ner prognoserna för hur många bostäder som kommer att byggas under 2019. Först drog de ner siffran från 73 500 till 60 000 lägenheter. Och vid ytterligare en nedjustering under sommaren hamnade prognosen på 56 000 bostäder.
Och möjligen är det just nedgången i bostadsbyggandet som nu börjar få genomslag i varselstatistiken. Under årets sju första månader har 694 byggnadsarbetare blivit varslade från byggbolag som fortsatt vara verksamma i byggsektorn. Motsvarande siffra för samma period 2017 är 363. Det innebär att varslen ökat med 91 procent mellan de två åren. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.
– Det är väntat att varslen ökar och det kommer kanske komma fler framöver eftersom det tar tid innan bostadsproduktionen går ner. Men det handlar bara om en svacka eftersom bostadsbyggandet framöver troligen kommer ligga kvar på en hög nivå, säger Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.
Totalt har 1 987 byggnadsarbetare varslats i år fram till den sista juli. I den siffran ingår även byggnadsarbetare som fått sluta sin anställning på grund av att bolaget gått i konkurs. Även den siffran är betydligt högre jämfört med 2017 då totalt 1 293 byggnadsarbetare drabbades under årets första sju månader.