Så får rekordmånga i bygg hjälp att hitta nytt jobb: "Fantastisk möjlighet"
När golvläggaren Ida Hammar blev uppsagd tog hon chansen att skola om sig. Snickaren Markus Hägg fick ett nytt snickarjobb 2,5 månader efter varslet. Båda har kommit vidare i jobblivet via omställningsstöd. De är långt ifrån ensamma.
Inne i en av yrkeshögskolans lokaler visar Ida Hammar byggeleverna Josefine Andersson och Marion Stråkenheim hur hon smälter svetstråden med svetsen. Sedan några veckor tillbaka arbetar Ida Hammar som lärarassistent på Uddevallas vuxenutbildning inom bygg.
– Det var jag själv som frågade om jag kunde få komma igång redan nu. Det är en fantastisk möjlighet.
Jobbet ska ge golvläggaren Ida Hammar erfarenhet. Till hösten hoppas hon bli antagen på yrkeslärarutbildningen på högskolan Väst i Trollhättan.
Men vi tar det från början. Ida har själv gått på Uddevalla vuxenutbildning. Som 22-åring, 2012, utbildade hon sig till plattsättare och fick yrkesbevis.
Till en början arbetade hon både som plattsättare och golvläggare, men upptäckte snart att hon tyckte golvläggning var roligast. Men redan efter två år i yrket fick Ida Hammar problem med ländryggen.
– Allt ska gå så fort och jag gjorde många fellyft. Jag önskar att jag hade fått mer utbildning i att lyfta rätt. Jag höll det ändå i schack i många år med sjukgymnastik, kiropraktor och rehab.
Blev varslad
För några år sedan började Ida Hammar fundera på att byta yrke för att spara på kroppen. I augusti 2023 tog hon tjänstledigt för att gå en utbildning i mätningsteknik. Under tiden hon gick kursen, i början av oktober, blev hon varslad.
– Jag fick en klump i magen. Det var lite oro. Jag trivdes inte med utbildningen och visste att jag inte kunde gå tillbaka till jobbet som golvläggare, eftersom min kropp inte skulle orka.
Eftersom hennes arbetsgivare omfattades av kollektivavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde hade hon rätt till Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd.
Stödet innebär att man kan få hjälp att hitta ett nytt jobb, starta eget företag eller börja studera.
Antalet uppsagda personer som beviljas stödet har ökat inom de flesta branscher, men mest inom byggbranschen. Under första kvartalet 2023 fick 761 personer stödet. Under samma period 2024 var siffran 2 051.
– Småhusbyggen har påverkats oerhört svårt både vad det gäller nerdragningar och konkurser. Vi har också sett att större byggprojekt har avstannat eller inte kommer igång, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL.
- Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, personliga skäl (sjukdom) eller har haft en tidsbegränsad anställning kan du få ta del av TSL:s omställningsstöd.
- För att få stödet måste din senaste anställning ha varit i ett företag som omfattas av kollektivavtal eller hängavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde.
- Du måste ha arbetat tolv av de senaste 24 månaderna och vara under 65 år.
Ida Hammar avslutade utbildningen till mättekniker och i januari tackade hon ja till omställningsstödet, som inleddes med två månaders jobbcoachning.
– Jag fick en jobbcoach som gjorde en kartläggning av mig och mina meriter.
Funderingar på att omskola sig till yrkeslärare hade blivit allt starkare. När Ida blev varslad och senare uppsagd blev det lätt att ta steget.
Men det behövdes komplettering. För Ida, som redan hade yrkesbevis i plattsättning, var det en fördel att även ha yrkesbevis i golvläggning.
– En kartläggare på högskolan Väst, som jag kontaktade, sa att det gav mig extra behörighet när jag skulle söka till utbildningen.
Trygghetsfonden betalade provet
Även TSL tyckte att det var en bra idé för att stärka henne på arbetsmarknaden och inför de kommande studierna. De betalade därför provet som kostade 3 000 kronor.
– Det är mycket pengar, så det var en stor grej att få den ekonomiska stöttningen till provet. Det gav mig en extra drivkraft att få yrkesbeviset.
Ida pluggade hårt inför det teoretiska provet och blev godkänd i början av april. Hon är väldigt nöjd med omställningsstödet.
– TSL är bra på coachning, särskilt på uppföljning och att stämma av hur det går, säger Ida som särskilt berömmer sin egen jobbcoach.
– Hon var väldigt positiv, erfaren och lösningsorienterad. Hon kunde se möjligheter, exempelvis hur jag skulle stärkas på arbetsmarknaden.
Trygghetsfonden kontaktade Ida i ett tidigt skede, redan under varseltiden.
– De ska ha kredd för att de är snabba. De är dessutom lätta att kommunicera med och flexibla.
Enligt Trygghetsfondens senaste kvartalsrapport från i år har uppsagda personer i stor utsträckning fått ett nytt jobb eller annan lösning efter att ha avslutat omställningsstödet.
Under första kvartalet 2024 uppgick andelen personer som hittade en ny lösning efter avslutat stöd till 93 procent. Inom byggbranschen är siffran ännu högre, 97 procent.
Varför är det en så hög siffra inom bygg?
– Signalerna från byggbranschen visar att många som blir arbetslösa är väldigt aktiva. De vill arbeta och komma ut i ett nytt jobb snabbt. Det är en viktig, bidragande orsak till det goda resultatet, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
Enligt Trygghetsfonden stannar också många byggnadsarbetare kvar inom branschen.
– De flesta vill vara kvar och fortsätta att utvecklas. De hittar närliggande yrkesområden och kompletterar för att jobba inom andra branscher inom bygg. Sedan är det en del som söker sig till längre studier via vårt kompetensstöd, säger Caroline Söder.
Det är mycket pengar, så det var en stor grej att få den ekonomiska stöttningen till provet.
Fick hjälp med cv
Snickaren Markus Hägg blev varslad i oktober 2023. Då hade han arbetat på Serneke i Göteborg i 15 år. Under uppsägningstiden, i november, fick Markus ta del av omställningsstödet.
– Jag fick en jobbcoach som hjälpte mig med cv och att skriva personligt brev. Det var en bra hjälp, eftersom det var över 20 år sedan jag sökte jobb senast. Vi tittade både i och utanför branschen vad som skulle passa mig.
Markus Hägg sökte flera byggjobb, men även jobb som produktionsledare inom kriminalvården.
– Jag kom väldigt långt upp och var en av de sista tre som de valde emellan. Jag fick inte jobbet, eftersom jag inte hade någon erfarenhet. Men de sa att jag hade chans på andra jobb inom kriminalvården.
Men under anställningsprocessen ringde byggföretaget FO Peterson i Göteborg och frågade om han var intresserad av jobb som snickare.
– Jag var där på intervju i mitten av januari och en vecka senare var jag anställd, säger Markus.
Vad betydde omställningsstödet för dig?
– Att man kommer ur sin komfortzon, tänker i andra banor och får nya idéer att även söka sig till andra branscher.
Brist på yrkeslärare
Inne i bygglokalen visar Ida Hammar byggeleven Marion Stråkenheim hur man sprider fixet och sätter plattorna rakt. Det märks att hon tycker om att undervisa och att möta eleverna. Även från eleverna är responsen uppskattande på flera sätt.
– Ida är bra på att lära ut och är positiv. Jag tror att hon kommer att få fler tjejer att våga ta steget och söka sig till den mansdominerade byggbranschen, eftersom hon som tjej själv har gjort det, säger Marion Stråkenheim, som vill bli golvläggare.
I juli får Ida Hammar besked om hon kommer in på yrkeslärarutbildningen. Chansen är stor och arbetsmarknaden är god, eftersom det är stor brist på yrkeslärare.
– Det är kul att få fortsätta i yrket och jag ser fram emot att träffa eleverna. Jag tycker att det ska bli fantastiskt kul att vägleda dem ut på byggarbetsplatserna.