Nio uppsagda efter blockad
– Klart det är deppigt att bli uppsagd, att inte ha någonstans att åka på morgonen. Det sätter sig i huvudet, jag sitter uppe längre på kvällarna, säger Ulf Persson, en av de uppsagda byggnadsarbetarna.
Flera gånger under hösten har ombudsmän på Byggnads avdelning i Malmö och företrädare för Entreprenadgruppen förhandlat om kollektivavtal. Enligt Byggnads är det främst tre orsaker som gör att företaget inte vill teckna avtal. Företaget vill inte betala ackordslöner och är emot en klausul i avtalet som säger att parterna är ense om värdet i att de anställa är fackligt organiserade.
– Dessutom vill man inte kontrollera sina underentreprenörer. Men det här spelar inte så stor roll. De har bestämt sig för att inte teckna avtal, säger Lars Linström, ombudsman på Byggnads.
Byggnads försatte Entreprenadgruppen i blockad i förra veckan. När Byggnads kallade sina sex medlemmar till ett möte i förra veckan fick företaget reda på det och kallade in alla anställda till ett eget möte.
– Det var då vi fick sparken. Uppenbarligen var det någon som ringde in till firman för cheferna visste tid och plats för mötet som Byggnads hade kallat till, säger Ulf Persson.
Av de totalt nio byggnadsarbetare som blivit uppsagda var alla provanställda, utom en som var tillsvidareanställd.
– Företaget känns inte seriöst eftersom de hela tiden ger olika anledningar till att de inte vill
teckna avtal. Vi har ju haft en form av prestationslön hela tiden, säger Ulf
Persson.
Alla som sagts upp har erbjudits att komma tillbaks till Entreprenadgruppen som egenföretagare. Företaget garanterar minst 1 500 timmars jobb per år en timpenning på 275 kronor plus moms.
– Jag har räknat och det är under min smärtgräns. Det finns säkert de som accepterar erbjudandet men jag gör det inte, säger Ulf Persson.
Enligt Gunnar Bohlin, en av Entreprenadgruppens delägare, har alla utom en tidigare anställd bestämt sig för att bli egenföretagare.
– Han funderar fortfarande, säger han.
– Tre av våra sex medlemmar kommer inte att bli egenföretagare. De andra har visst antagit erbjudandet, säger Lars Lindström.
Entreprenadgruppen har fem elektriker anställda. Av dem är tre med i Elektrikerförbundet. Det pågår förhandlingar om tecknade av kollektivavtal.
– Jag kommer att skriva avtal med dem, det går att resonera med Elektrikerförbundet. Byggnads måste tänka till, jag hade skrivit avtal med dem också om de gått med på fast timlön, säger Gunnar Bohlin.
Den blockad som Byggnads lagt mot Entreprenadgruppen gäller sex villabyggen mellan Trelleborg och Malmö. Gunnar Bohlin menar att blockaden är verkningslös eftersom Entreprenadgruppen inte längre har några anställda som går under byggavtalet.
– Vår blockad ligger kvar till åtminstone 21 december då uppsägningstiden går ut för tre av våra medlemmar, säger Lars Lindström.