"Nekade att släppa in oss"
I Jönköping växer den helt nya stadsdelen Munksjöstaden fram. I en första etapp byggs drygt 500 lägenheter och 10 000 kvadratmeter kontor.
Nyligen begav sig Byggnads Småland-Blekinge till jättebygget för en arbetsplatsinspektion. Men väl där blev det kalla handen, säger ombudsmannen Stefan Stavander.
– Vi hade anmält en vecka innan att vi skulle göra ett arbetsplatsbesök men företaget nekade, som vi ser det, att släppa in oss. De hävdar att vi inte har någon generell rätt att besöka arbetsplatsen om vi inte är överens om tid och plats.
LÄS MER: Därför bygger Byggnads igen
Byggnationen av Munksjöstaden har enligt Stefan Stavander kantats av flera mindre konflikter mellan facket och Gärahovs Bygg. Kanske är det en anledning till att facket nekades att komma in, menar han.
– För mig är det första gången det har hänt och då har jag varit ombudsman i tolv år. Vi har ett antal förhandlingar mot det här byggföretaget. De kanske markerar nu genom att inte släppa in oss. Min känsla är att det är lite infekterat.
Oenighet efter lokal förhandling
Byggnads Småland-Blekinge anser att agerandet utgör en föreningsrättskränkning. Lokala förhandlingar om har hållits och avslutats i oenighet. Christer Lindheim, förhandlare på BI Syd, nekar till att kommentera anklagelsen om föreningsrättskränkning.
– Även om vi har avslutat den lokala delen så har vi inte avslutat ärendet och då vill jag inte föregå kommande förhandlingar.
Däremot vänder han sig mot fackets påstående att det inte fått tillträde till arbetsplatsen.
– De fick erbjudande om att följa med in med mig och någon från företaget eller att träffa samtliga hantverkare under i stora matsalen under en rast, men under produktion kände vi inte att vi hade möjlighet att acceptera deras entré.
Riksbyggen en av beställarna
En av beställarna bakom Munksjöstaden är Riksbyggen, för vars räkning Gärahovs Bygg i den första etappen bygger 250 bostadsrätter. Största ägare i Riksbyggen är Byggnads med 22,5 procent. Stefan Stavander menar att det därför är särskilt viktigt att Byggnads nu tar sitt ägaransvar och ser till att de fackliga rättigheterna säkras.
– Vi har försökt att vara på ledningen för Riksbyggen men inte fått så mycket återkoppling. Vi trodde att de skulle ha kommit hit och ha gjort ett arbetsplatsbesök. Jag tycker att det är viktigt att de markerar, säger han.
LÄS MER: Riksbyggen bygger utan avtal
Johan Lindholm är ordförande i både fackföreningen och fastighetsbolaget men betonar att han uttalar sig i egenskap av förbundsordförande.
– Vi har en generell rätt att besöka arbetsplatser och min spontana reaktion är förvåning över hur BI regionalt kan ha en annan uppfattning, säger han.
Är det extra besvärande om en föreningsrättskränkning sker på ett bygge där ett fackligt ägt bolag är beställare?
– Det är klart att det är djupt olyckligt och det tar jag med mig in i Riksbyggen.