info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC om kritiken: ”Det har funnits brister”

Byggnadsarbetaren har utsett Nya Campus Borlänge till Årets sämsta bygge 2024. Ulf Hansson är divisionschef Öst/Nord för NCC Building Sverige. 

Ulf Hansson, divisionschef Öst/Nord för NCC Building Sverige, svarar på frågor efter att bygget av Nya Campus Borlänge utsetts till Årets sämsta bygge 2024, av tidningen Byggnadsarbetaren. Foto: NCC, Tom M Kronestedt

Under året som gått – hur har du upplevt arbetsplatsen? 
– Vi lämnade över projektet till kund efter sommaren och vi är stolta över slutresultatet som levererats av våra medarbetare och våra underleverantörer. Det är en fantastisk högskola full av liv med många studenter på plats.

Har du fått några andra signaler om hur det varit på arbetsplatsen under själva produktionen?
– Jag har självklart följt en del, men eftersom jag inte varit direkt nära har jag inte alla detaljer, men det är klart jag följt era artiklar och andra delar. Det är inte bara i år, de byggde även 2023, så det är en sanning med modifikation att det är årets sämsta bygge.

Det har pågått innan men det har ju även pågått i år.
Byggföretagen och Byggnads har nyligen kommit överens om att Prowork från 1 oktober i år ska betala traktamente och inte göra något boendeavdrag för de anställda. Två saker det varit konflikt om. Känner du till överenskommelsen? 
– Ja det gör jag, men jag känner inte till alla detaljer.

Överenskommelsen har sin grund i tvisten som varit på Nya Campus. Förutom att Prowork ska betala trakt och sluta göra boendeavdrag ska bolaget i en engångssumma betala 5 000 kronor till SAF-LO Pension för varje anställd. Många av dem som jobbat på Nya Campus har förlorat över 100 000 kronor för tiden före 1 oktober. Tycker du att det är rimligt med en ersättning då på 5 000 kronor? 
– Våra leverantörer åtar sig att följa vår uppförandekod, lagar och regler och kollektivavtal. Det är oacceptabelt att inte göra det.

Varför har Prowork ändå gjort det, inte följt avtalet? 
– Vi beklagar verkligen att det har skett. Det här företaget har hanterat regelverket fel och hur det kunde gå till, ja det vet inte vi. Men rätt ska vara rätt. I de uppgörelser man gör så ska de betala det som de ska betala.

Men det kommer ju Prowork inte att göra nu för tiden före 1 oktober? 
– Det beror på den här uppgörelsen som är gjord antar jag, men jag kan inte den i detalj. Jag kan inte svara på det.

Fick ni några signaler om att de inte betalade rätt under tiden bygget pågick? 
– Vi uppmärksammade det när vi gjorde en revision och efter det så påtalade vi det för leverantören och bad dem korrigera och göra rätt för sig.

Följde ni upp det på något sätt? 
– Vi har följt upp att de ska följa det som är sagt. Det var det som gjorde att vi fortsatte att använda dem.

Men Prowork har uppenbarligen inte gjort det. De har inte betalat traktamente och fortsatt göra avdrag för boendet hela tiden. 
– Det ska vara till rätta. Det jag säger är att våra leverantörer ska göra rätt för sig. Det är inte ok att inte göra det.

”Har betalat det vi ska”

Ni på NCC har ju chansen att ta ansvar utöver avtalet mellan Byggnads och Byggföretagen och se till att de polska arbetarna ändå får sina pengar? Är det något ni kommer att göra? 
– NCC har gjort rätt för sig och betalat det vi ska till bemanningsföretaget, och också varit väldigt tydliga gentemot dem att det är en självklarhet att alla ska ha rätt till korrekt ersättning och schysta villkor. Det här är en fråga för parterna som nu har förhandlat och också nått en överenskommelse.

Hur skulle du själv reagerat om du inte fick ut rätt lön och ersättning. Vad hade du gjort? 
– Jag vet inte riktigt om den frågan är relevant. I det här fallet är jag inte part.

Nä, men hur hade du agerat? 

(Tystnad)

…för att få ut rätt lön en månad? 

(Tystnad)

Ulf Hansson ber att få återkomma med ett svar senare via mejl vilket blir ”Det är enormt viktigt att alla får rätt ersättning och schysta villkor, och om en arbetsgivare inte sköter det behöver det hanteras, som i det här fallet, med stöd från organisationer som fack och branschorganisationer och rättsväsendet. Jag hade gått samma väg.”

”I grunden vill vi göra rätt”

Kommer den här uppgörelsen mellan Byggnads och Byggföretagen att påverka hur NCC agerar framöver när det gäller att plocka in underentreprenörer?
– Vi lär oss hela tiden av den här typen av händelser. Vi utvecklar hela tiden våra rutiner och processer. Det är klart att vi blir bättre hela tiden. Vi gör justeringar ut efter saker som händer. Det är en del av att driva ett företag. I grunden vill vi göra rätt.

Innebär det, då kostnaden för bemanning sannolikt ökar, att det plockas in mindre med bemanning? Hur tänker du där? 
– Det är som jag sa tidigare att grunden är att man ska ha schysta villkor. Vi tycker det är bra om vi har en bra lön för alla för det ger rättvisa spelregler. Vi har inget annat mål än att följa avtal och regler. Det vill jag bestämt säga. Vi tar inte in bemanning för att få sänkta löner. Det är inte det som är problematiken.

Vi tar inte in bemanning för att få sänkta löner. Det är inte det som är problematiken.

Varför tar ni in bemanning? 
– Det är för att kapa de toppar som vi får på projekten. Vi kan inte anställa alla på ett projekt för ena dagen är det 20 personer och nästa 40 och sedan 30. Vi har inte den möjligheten.

Före byggstarten av Nya Campus valde ni att säga upp hela det lokala ackordslaget och plockade sedan in bemanningsföretag i stället. Varför valde ni att göra så? 
– Det var delar av ackordslaget som blev uppsagda. Och jag vill backa tillbaka i tiden en bit till när vi fick det första uppdraget kring Nya Campus 2020. Det vi fick då var ett planeringsuppdrag att planera upp projektet. Vi hade vid det tillfället inte fått någon beställning för att bygga själva projektet. Och det är det som blev lite olyckligt i reportaget när man skriver att man firade med tårta, man firade inte att man fått ett projekt. Det handlade om hela geografin, inte speciellt de här medarbetarna, som firade det. Sedan gick det ett tag och vi hade i det läget inga andra arbeten. I det läget, och det var över ett år innan starten av Campus Borlänge, tvingades vi tyvärr säga upp några av våra medarbetare och det beklagar vi. Vid det tillfället hade vi inte några andra projekt.

De flesta i ackordslaget hade fixat andra jobb där de kunde bli utlånade till andra byggföretag, men ni sa nej till det också? 
– Vi vill inte ha utlånad personal. Vi kan ha det under kortare tider, men vi vill inte ha utlåning över ett två år till andra byggföretag. Vi är inte lämpade att vara den aktören. Det är inte vår strategi att låna ut personal. Vi vill sysselsätta vår personal och ge dem trygga anställningar. Det är vår grund.

Ni kunde inte återanställa några när projektet väl drog i gång. Ringa upp och fråga om de ville komma tillbaka?
– Vi gjorde det enligt den informationen jag fått. Sedan har folk ett eget val. Någon har tackat nej men tyvärr så nådde vi inte alla som vi borde ha gjort. Vi nådde inte ända fram i enstaka fall och vi beklagar det.

Så ni hade velat plocka tillbaka personal som fick sluta tidigare? 
– Ja, vi behövde folk. Vi hade bestämt att ha ett lagom antal på projektet och det tycker vi att vi hade. Och då blir det en mix mellan egna, underentreprenörer och bemanningsföretag när det är toppar.

”Tydliga med vår ståndpunkt”

De anställda på Prowork hotades av en arbetschef med att de skulle skickas hem om de klagade. Och de fick absolut inte prata med facket. Något som bekräftas av flera anställda på NCC. Vad tänker du kring det, att det ser ut så på en av era arbetsplatser? 
– Vi tar starkt avstånd från den kultur och de arbetsförhållanden som du beskriver. Vi har inte stoppat någon från att ta kontakt med facket. Det har varit en incident och det har den leverantören tagit till sig och åtgärdat.

Varför uppstår de här problemen på just er arbetsplats? 
– I det här fallet har vi haft en dialog med leverantören om detta och varit enormt tydliga med vår ståndpunkt och leverantören har agerat efter det.

Och det är Prowork du pratar om nu? 
– Ja.

Flera anställda på NCC har inte vågat prata med tidningen. Är det så ni i ledningen vill att det ska fungera, att era anställda inte vågar säga vad de tycker? 
– Jag vill vara tydlig. Vi lägger inte munkavle på någon. Däremot när ett ärende går till presstjänsten så avgör presstjänst hur vi som NCC ska uttala oss. Vem på NCC är lämpligast och i många fall är frågorna väldigt spretiga och då blir det presstjänst som tar den. Den enskilde har alltid rätt att prata om enskilda ärenden, men att företräda och prata om NCC:s ståndpunkt det är presstjänst eller den utsedda talespersonen som gör. Vi har aldrig förbjudit någon att prata om sin egen sak.

Vad tänker du om att flera personer ur arbetsledningen hoppat av eller gått in i väggen? 
– Det är ingenting jag kan kommentera här.

Du vill inte kommentera? 
– Det är något jag måste undersöka lite mer i såg fall innan jag kan återkomma.

Ulf Hansson återkommer senare med ett mejlsvar.

”Det är ledsamt och beklagligt när någon går in i väggen, och vi ser självklart över om det finns något vi kan göra för att undvika att det upprepas. Detsamma gäller om personalomsättningen går utöver det normala.”

Vi tar starkt avstånd från den kultur och de arbetsförhållanden som du beskriver. Vi har inte stoppat någon från att ta kontakt med facket.

”Svåra projekt”

Hur ser det ekonomiska resultatet ut för NCC på projektet? Gick det bra? 
– Det tycker jag är en diskussion mellan oss och vår kund.

Kan du inte säga om det var ett bra, normalt eller lite sämre resultat än vanligt? 
– Nej. Det stannar mellan oss och vår kund.

När du tänker tillbaka på bygget, är det någonting du tycker att ni borde gjort annorlunda? 
– Sådana här projekt är väldigt svåra. Det är ett stort komplext ombyggnadsprojekt. Vi lär oss hela tiden av den här typen av händelser och utvecklar våra rutiner, system och kontroller.

Om du tänker på att byggnadsarbetarna inte fått sina pengar, kommer ni ändra ert arbetssätt och bevaka era leverantörer hårdare? 
– Det ingår i våra rutiner att förbättra oss och då kommer det att bli så. Den här leverantören har vi haft en dialog med och i dag är min bild att de gör rätt för sig. Och det kommer vi självklart följa extra noga.

Så ni kommer fortsätta att använda Prowork i kommande projekt?  
– Ja, så länge vi upplever att de följer vår uppförandekod, lagar och regler och kollektivavtal.

När ni använde Prowork i Borlänge och fick signaler om att allt inte stod riktigt rätt till, hur kollade ni att de gjorde rätt efter att ni sagt till? 
– Vi gör de kontroller vi tycker är rimliga. Sedan kan jag inte gå in på exakt vilka kontroller vi har gjort. Prowork är ju med i Byggföretagen så vi får även där hjälp med kontrollen så det är en seriös firma vi använder oss av. Att använda ett företag som inte är med i Byggföretagen känns inte riktigt.

Ja, så länge vi upplever att de följer vår uppförandekod, lagar och regler och kollektivavtal.

Ulf Hansson på frågan om NCC kommer att fortsätta använda Prowork

”Tråkig utmärkelse”

Och till slut – bygget är utsett till Årets sämsta bygge – vad har du för kommentar till det?
– Vad ska jag säga. Det är en väldigt tråkig utmärkelse. Vi önskar att vi inte hade fått den, men som jag sa, vissa delar som ni skrivit i reportagen stämmer inte, vissa saker måste man sätta i sitt sammanhang och vissa delar stämmer tyvärr. Det har funnits brister och det tar vi ansvar för.

Vad är det som inte stämmer i reportagen? 
– En är tårthistorien när de blev uppsagda och det var ju innan projektet startade. En annan är de här 160 personerna som var samtidigt på bygget. Det är inte vår bedömning, vi har lite olika uppfattningar där.

Är det något mer? 
– Det är de två som jag spontant kommer på.

Redaktionen svarar:

NCC sade upp sitt 13 personer starka ackordslag. Att personalen fått erbjudande om att komma tillbaka stämmer inte, enligt tidigare anställda som Byggnadsarbetaren pratat med.  

Byggnadsarbetaren har aldrig, i tidningen eller i kommunikationen med NCC, hävdat att “160 personer var på bygget samtidigt”. Det vi skrivit är att NCC haft åtta egna yrkesarbetare anställda samtidigt som 165 unika individer har utfört vanligt förekommande byggjobb. Dit räknas lättrivning och stomme, men inte ställningar, el eller VVS. Uppgiften kommer från fackförbundet Byggnads och har verifierats av Byggnadsarbetaren.     


Läs mer: Här är Årets sämsta bygge: ”De tar inget ansvar”

Läs mer: Uppgörelsen efter lönedumpningen – miljonsmäll för Prowork

Läs mer: ”Om inte ni på NCC kan behandla byggjobbare schyst, vem ska då göra det?”   


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC om kritiken: ”Det har funnits brister”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig