Najtången och Kjell har hängt tillsammans i över 50 år
Sedan 1971 har de varit oskiljaktiga, snickaren Kjell Åsberg och hans najtång. Både här i Sverige och på andra sidan jordklotet.
1971 gick Kjell Åsberg in en järnhandel i Göteborg och köpte en najtång för 32 kronor. Sedan dess har de hängt ihop.
Enligt Kjell knyter man ett speciellt band till ett verktyg man har haft så länge.
– Man bygger in sig själv i verktyget, både i känslan och greppet. Jag kan inte förklara det på något annat sätt, säger Kjell och fortsätter:
– Det är lite som ett långt äktenskap. Man vet var man har varandra, och klämmer man på rätt ställe får man rätt reaktion. Det är en viss känsla helt enkelt.
Emigrerade till Australien
Två år efter inköpet bestämde sig Kjell för att lämna Sverige och söka lyckan på andra sidan klotet.
– Jag var nyfiken på att se världen och ansökte om tillstånd att emigrera. Jag minns att det skulle fyllas i mängder med papper med alla möjliga detaljer.
Hans utvandring godkändes och i september 1973 lyfte Kjell från Torslanda flygfält. 52 timmar senare landade han i Australien, utan varken jobb eller bostad.
”Gick gata upp och gata ner och frågade om det fanns jobb.”
– Jag hade tur. På flyget hade jag pratat med en tjej som lånade ut sin bostad i Sydney till mig då hon skulle bo med sina väninnor. När jag inkvarterat mig i lägenheten tog jag bussen ner till city, gick gata upp och gata ner och frågade om det fanns jobb. Till slut fick jag tag på en italienare som tipsade om att hans brorsa hade ett företag som behövde skickliga yrkesarbetare.
LÄS ÄVEN: Farliga bänkskivor i Australien: ”Måste utredas snarast”
Dagen efter fick Kjell jobb som armerare på ett skyskrapebygge. Närmare bestämt på AMP Centre, som när den stod klar 1976 var Sydneys högsta byggnad.
– Jag hade med mig najtången och egna arbetsskor. Sen var det bara att ta sig till våning 37 och börja jobba direkt. Det var tufft. Ingen av oss arbetare hade några arbetshandskar, det var en dags uppsägningstid och ingen sjukpenning. På de bästa arbetsplatserna var det okej att vara sjuk en dag i månaden, inte mer. Men jag trivdes bra, det var en härlig stämning.
Men med najtången blev det problem.
– Där nere använde de en annan och kraftigare typ av tråd än här i Sverige, så den fungerade inte så bra. Det blev väldigt jobbigt att arbeta med den.
Annonserade i tidningen
Efter en kort sejour hemma i Sverige flyttade Kjell tillbaka till Australien på 80-talet, denna gång med fru och barn. Då startade han en egen snickarfirma.
– Jag annonserade i tidningen och fick in bra med jobb direkt. Det var lite besvärligt att skriva anbudsförfaranden med skolengelskan. Och att veta vad takstolar, dörrfoder och andra facktermer hette var också en utmaning.
1985 valde Kjell och familjen att flytta hem till Sverige och Göteborg för gott. Sedan flera år är Kjell pensionär. Men både han och najtången passar på att arbeta så fort tillfälle ges.
– Jag är med i en förening och nu ska vår lokal byggas ut. Ett byggföretag ska komma hit, men jag tänkte passa på att hjälpa till.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.