Mycket debatt om Byggnads Pussyhattar
Byggnads aktion blev en av de mest uppmärksammade inslagen under internationella kvinnodagen, både i nyhetsrapportering och sociala medier. Många såg agerandet som problematiskt, eftersom alla i styrelsen är män. ”Det är djupt problematiskt att hela Byggnads styrelse ikläder sig pussy hats samtidigt som hela styrelsen är män.” skrev till exempel frilansjournalisten Åsa Petersen på Twitter. ”Smart av Byggnads att påminna om att inte en enda kvinna sitter i styrelsen.” skrev Sakine Madon, politisk redaktör på Vestmanlands läns tidning.
Många reaktioner
Också på Byggnads egen Facebooksida var reaktionerna många. De kritiska kommentarerna övervägde. ”Hahaha. Borde inte någon/några av ”männen” ställa sina platser till förfogande, istället? Just nu framstår ni bara som ett gäng hycklare.”, löd ett av inläggen. Andra uppmanade Byggnads att agera för att få in kvinnor i styrelsen, det fanns också ett flertal uppmuntrande tillrop som: ”Glad att ni lyfter frågan, glad att ni vill ta ansvar och glad att ni förstår att det är ni som har makten att göra skillnad.”
Mansdominerad bransch
Byggnads förbundsstyrelse förklarade sitt ställningstagande på SVT Opinion. Att ta på sig de rosa mössorna är en solidaritetshandling, menar de. ”Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. ”.
Byggnadsarbetaren har sökt Byggnads ledning för kommentarer om reaktionerna under onsdagen men har ännu inte fått svar.
”Handlar inte om mössor eller garn”
På Aftonbladet Debatt kommenterar Byggnads ordförande Johan Lindholm reaktionerna:”Vi i Byggnads är jätteglada för alla diskussioner som skett efter vårt inspel den åttonde mars. Men det handlar inte om mössor eller garn – det handlar om att Byggnads solidariserar sig med kvinnor världen över som utmanar och bryter mot strukturer och normer. ” Johan Lindholm påpekar att också vita män måste tillåtas diskutera jämställdhet och att förbundet på olika sätt arbetar för jämställdhet.
Pussyhats bars i en mängd olika sammanhang vid firandet av den internationella kvinnodagen. Denna huvudbonad började användas på bred front i slutet av januari när Women´s March arrangerades runt om i världen som en protest mot Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.