Motorkap skar sönder halsen
Olyckan inträffade på en av Veidekkes arbetsplatser.
– Han sågade granitkantsten med motorkap. Kollegan som stod femton meter bort hörde hur motorkapen nöp och när han vänder sig om står kollegan och håller för halsen, säger Franco Montebovi, Veidekkes HMS-ledare i regionen (HMS står för hälsa, arbetsmiljö och säkerhet).
Han säger att motorkapen måste ha kastats upp och vänt sig. Enligt Franco Montebovi var kollegorna snabba med att slita av sig plagg för att hålla emot blödningen, samt att ringa 112. Den 44-årige anläggningsarbetarens liv ska nu vara utom fara.
”Ett farligt verktyg”
– Det är ett farligt, kraftfullt verktyg, säger Franco Montebovi om motorkaparna.
Faktum är att Byggnads redan i mars gick ut med en rekommendation om att inte använda motorkapar, för att de inte har tillräckligt skydd. Detta efter en rad olyckor av samma karaktär som den som inträffade i tisdags, alltså att maskinen fastnat i materialet, slagit tillbaka, vänt i luften och sågat arbetarna i ansiktet.
Bland annat skedde en olycka den 29 mars i år, också den i Lund. En arbetare fick svåra skador när motorkapen skar honom i ansiktet i samband med att han kapade betong. I januari klövs en 20-årig mans underkäke på ett bygge i Norrköping, då han kapade lecablock.
– Det är förskräckligt, vi har ju haft mängder med sådana här olyckor nu, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads om att det nu inträffat ännu en olycka.
”Finns säkrare sågar”
Franco Montebovi säger att Veidekkes rekommendation sedan tidigare har varit att det ska råda stor försiktighet vid användandet av motorkapar, samt att det ska vara rutinerad personal som använder maskinerna. Nu ska man gå ut med ytterligare sådan information inom företaget. Han säger också att man helst ska titta efter andra lösningar än motorkap.
Mathias Darnelius är centralt huvudskyddsombud på Veidekke. Han konstaterar att motorkapen är ett extremt kraftfullt verktyg med bra funktion. Men han arbetar med att begränsa användandet av dem på grund av riskerna, han söker alternativ.
– Det finns kedjesågar för betong som jag tycker blir en säkrare hantering, säger han.
Utbildningskrav saknas
Han uppger att kedjesågarna bland annat är stabilare och har en helt annat stoppfunktion än motorkaparna. Även Franco Montebovi nämner kedjesågar som en möjlighet. Men Mathias Darnelius säger att den inte kan ersätta motorkaparna fullt ut.
– Utifrån den här olyckan kommer jag nog intensifiera mitt arbete med att försöka hitta alternativa maskiner, säger han.
Det finns inget formellt utbildningskrav för användande av motorkapar. Mathias Darnelius tror att ett sådant krav skulle kunna reducera antalet olyckor, men säger att maskinen är så kraftfull att den ändå skulle vara farlig. Ulf Kvarnström säger också att maskinen är farlig även med utbildning:
– Vi kan inte ha friroterande klingor som går av sig själv. Svimmar personen i fråga så kan han ju såga ihjäl sig. Maskinen stannar ju inte av sig själv, säger han.
Efter olyckan har företaget fått hjälp med krishantering. Under dagen i dag görs ett uppehåll på alla Veidekkes arbetsplatser i regionen, för att diskutera risker efter olyckan.
Läs mer:
”Sluta använda motorkapar”
Allvarligt skadad av motorkap
Svårt skadad i sågolycka