Möte för att stoppa dödsfallen
Många byggnadsarbetare kommer aldrig hem från jobbet. I genomsnitt dör en person i månaden i byggolyckor. Mellan 2002 och 2011 dog totalt 111 personer på byggen, enligt Byggnadsarbetarens statistik.
Men kurvan måste brytas, tycker Byggnads, som den sjunde november arrangerar en hearing om hur man ska få ner olyckstalen.
Där medverkar förutom arbetsmarknadsministern också: Håkan Olsson, Arbetsmiljöverket Byggnads ordförande Johan Lindholm, Calle Fridén, byggnadsarbetare, skyddsombud och bloggare och förbundsjuristen Mattias Landgren. Deltar gör också Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind och moderator blir Byggnadsarbetarens redaktionssekreterare Johan Sjöholm.
– Trenden med dödsfall i byggbranschen måste stoppas. Det dör en byggnadsarbetare varje månad på grund av arbetsolyckor. Två byggnadsarbetare dör dessutom varje månad på grund av asbestrelaterade skador. Sedan tror vi att det finns ytterligare mörkertal, att byggnadsarbetare dör i sjukdomar orsakade av jobbet, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Jörgen Eriksson.
Skyddsombuden lyfts fram
Under hearingen kommer skyddsombudens roll att lyftas fram.
Det är ett stort problem att skyddsombuden inte tillåts verka som det är tänkt, menar Jörgen Eriksson.
-Skyddsombuden blir tillbakatryckta och mobbade när de försöker driva rättmätiga krav. Det är oacceptabelt, säger han.
Snickaren och skyddsombudet Kent ”Renen” Johansson väckte frågan om en hearing vid Byggnads kongress 2010. Han har själv förlorat en arbetskamrat i en byggolycka och har engagerat sig hårt mot dödsolyckorna. Bland annat genom kampanjen ”Handsken är kastad” som syftade till att få regering och riksdag att agera mot olyckorna i byggbranschen.
Hoppas på förändring
– Jag tycker det är helt fantastiskt att man äntligen kommit till skott, så att det blir en hearing. Förhoppningsvis leder det till ett genombrott och en förändring, säger han.
Han tycker att samhället måste ta allvarligare på olyckorna.
-Så fort det hänt en allvarlig olycka ska det få sådana återverkningar så att det inte händer igen, säger han.
Hearingen är öppen för alla och kommer att hållas i ABF-huset i Stockholm.