Möt Hampus – bergsklättraren som räddar norska kyrktak
Höghöjdsarbete är en bransch på frammarsch. Det brukar hävdas att pionjärerna var bergsklättrare som ville försörja sig på hobbyn, men att ordningen kastades om i takt med att yrket växte. När behovet ökade var det helt enkelt lättare att lära byggnadsarbetare repklättring än att lära bergsklättrare bygg.
Hampus Räf, vars arbete tidigare uppmärksammats av tidningen Byggindustrin, håller bara delvis med.
– Visst kan man lära en snickare att klättra i rep, men då handlar det främst om säkerheten. De andra bitarna, var man ska lägga tyngden och hur man får kraft utan att ha något att stödja sig mot, tar lång tid att lära sig och kommer från klättringen, säger han.
LÄS MER: Svindlade höjder för reparbetaren Johnni
Sedan 2009 arbetar Hampus Räf tillsammans med en kollega han mötte genom bergsklättringen. Kulturbyggnader har kommit att bli en specialitet och just nu renoverar de taket på Ytre Rendal kirke i Norge.
– Det är en gammal kyrka från 1752 där vi renoverar tornet och spiran. Den har ett skiffertak som är ganska känsligt så vi har byggt en linbana för att hissa material upp och ner. Spiran är hög och brant, med 75 graders lutning, och själva torndelen är välvd. Där blir det mycket yxa för att tillpassa spånen så att man får känslan av att den är rund.
LÄS MER: Yrket som klättrar uppåt
Branschens expansion är ekonomiskt motiverad. Ofta är det väsentligt billigare att ta in några höghöjdsarbetare än att bygga ställningar. Men det finns fler konkurrensfördelar, menar Hampus Räf.
– När man gör rena tjärjobb är det väldigt svårt att ens komma intill taket om man jobbar med ställning. Och att åka in med en kran eller en skylift på en kyrkogård är sällan populärt. Vi syns väldigt lite och det går väldigt snabbt att städa undan om det ska hållas en begravning eller ett bröllop.
LÄS MER: Kritik mot reparbete – ”Prova allt annat först”
Takrenoveringen är ett av årets sista uppdrag. Sedan tar bergsklättringssäsongen vid.
– Jag åker runt mycket i Europa under vintern. Det är inte så mycket bergsbestigning utan mer teknisk klättring där man använder så lite utrustning som möjligt. Vi jobbar mest säsongsbetonat för att kunna vara lediga och klättra resten av året. Det är den livsstilen man har valt att leva.