Montören Håkan om trängseln på smittbygget: ”Som packade sillar”
Indupipe är ett av de företag som stängts av från Northvolt sedan de nya strängare reglerna infördes. Industrirörmontören Håkan Lantz och hans arbetskamrater tycker trots allt att det känns skönt.
150 av cirka 1100 testade personer konstaterades vara smittade med covid på Northvolt-bygget för ett par veckor sedan. Tjugo procent bar på det nya viruset från Storbritannien. Förra veckan bestämde Northvolt och Smittskyddet i regionen att stänga av hälften av dem som jobbar på bygget av batterifabriken.
Ett av företagen som inte längre får komma in och jobba är Indupipe från Gävle. Industrirörmontören Håkan Lantz är skyddsombud på företaget. Han tycker att det trots allt känns bra att vara hemma.
– Det var olustigt att arbeta där. Det gick inte att hålla distans. Vi satt åtta pers på åtta platser. Vid nästa bord satt ett gäng utländska arbetare, åtta på åtta platser. Där vi byter om står vi som packade sillar, inga skåp emellan.
Enligt Håkan Lantz är det inte bara han själv från Indupipe som är bekymrad utan de flesta av hans arbetskamrater känner obehag.
– Utländska arbetare sitter tätt ihop i minibussar på väg till jobbet. Det är väl också ett skäl till att smitta sprids. Jag har en arbetskamrat som är nära 65 år, han vill inte tillbaka. Olustkänslan finns där hos alla, jag menar, det kan sluta jävligt illa. Man är ju livrädd för att ta i dörrhandtagen.
Håkan är kritisk till hur Northvolt har skött smittskyddet
– De borde ha dubbelt så många bodar för att vi ska kunna hålla avstånd. De borde schemalägga tider för rast.
Tony Eriksson är delägare i företaget Indupipe. Han tycker att det är bra att Northvolt agerar kraftfullt för att stävja smittan. Samtidigt funderar han på hur företaget ska ersättas när de är avstängda från att utföra sitt arbete.
– Vårt företag blir hemskickat, men ingen är sjuk. Alla är friska. Ändå är det en sorts karantän, eftersom vi blir hemskickade för att stävja smittspridningen. Våra anställda är i sina hem, eftersom det inte går att hitta nya arbetsuppgifter i en handvändning.
Tony Eriksson har tagit kontakt med uppdragsgivaren, för att få mer information men har ännu inte fått svar när det gäller hur han ska hantera den uppkomna situationen. Vi hoppas spå att kunna finna en lösning.
– Det är en gråzon. Försäkringskassan går ju inte in och ersätter här.
Håkan och hans kolleger på Indupipe är underentrepnrörer till ett större företag i batterifabriken. Restriktionerna gäller till och med den 25 februari, i ett första steg.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.