Monterar 580 meter rör i krypgrund
Och det är inte frågan om ett litet rörjobb. Det handlar om 33 hus, vardera 17,5 meter långa, en sträckning på sammanlagt över en halv kilometer.
-Man får åla sig fram för att kunna hänga upp rören, säger montören Tore Ohlson, som ångrar att han inte protesterade mer högljutt, när han insåg vilken arbetsmiljö han och hans arbetskamrat skulle arbeta i.
33 statarlängor som tidigare hade elvärme, ska nu få vattenburen värme och radiatorer. Företaget Calor fick entreprenaden och projektet beräknas vara klart i september. Rören fästs i kryputrymmet under statarlängorna. Arbetshöjden varierar beroende på jordnivån, från 20 centimeter där det är som lägst, till cirka 130 centimeter som högst. 30-40 centimeter är den vanligaste arbetshöjden.
-Det går att dra rör inne i huset, men man valde inte den lösningen, säger Tore Ohlson.
Enligt arbetarskyddsstyrelsens förordning om belastningsergonomi, är det byggherrens och projektörens skyldighet att ”så långt det är möjligt se till att illa belägna installationsutrymmen undviks.”
Arbetarskyddsstyrelsen tar särskilt upp kryputrymmen under byggnader, som exempel på dålig projektering.
Arbetsplatsen i Rosendal fick besök av regionskyddsombudet Alf Runesson på Byggnads, och Yrkesinspektionen kopplades sedan in, vilket ledde till att arbetstiden delades upp i ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass, på vardera två timmar.
-Yrkesinspektionen är en tandlös tiger, säger Tore Ohlson, som menar att det är svårt, både för yrkesinspektörer och byggnadsarbetare, att stoppa ett bygge av arbetsmiljöskäl.
-Det är pengarna som styr.
Han lägger ett stort ansvar dem som räknar på nya jobb.
-De borde krypa in i gångarna själva för att bedöma om det är rimligt att dra nya rör här. De har väl bara stuckit in handen under huset och tänt en cigarettändare, säger Tore Ohlson.