Misstänkt jättebluff med rotavdrag: "Inget arbete har utförts"
De ska ha lurat staten på nio miljoner kronor för arbete som inte utfördes. Nu åtalas sju personer i Västsverige för ett stort rotbedrägeri.
2009 kom den så kallade fakturamodellen för rotavdrag, vilket innebär att den som utför arbetet numera ansöker om bidrag. Enligt många har detta gjort det enklare att fuska i större skala.
Ekobrottsmyndigheten har under lång tid utrett en härva i Västsverige, där man nu väckt åtal mot sju personer för ett stort bedrägeri med rotavdrag. Det handlar om nio miljoner kronor som man ska ha kommit undan med under åren 2011–2014.
Det hela ska ha fungerat på ett mycket utstuderat sätt. En 48-årig bygg-vd har enligt åtalet varit spindeln i nätet i upplägget. Han har i sitt företag kontaktat olika personer som han känner och föreslagit att mot viss kompensation få använda deras personnummer och fastighetsbeteckningar för att ansöka om rotjobb som sedan inte utfördes.
Pengarna som utbetalats av staten har sedan 48-åringen och de falska kunderna delat på.
För att få till en fin fasad av finansieringen av projekten har 48-åringen anlitat en 67-årig företagare. 67-åringen har med hjälp av bluffakturor fått det att se ut som att arbete utförts, men de fakturerade pengarna har enligt åtalet betalats tillbaka.
– Åtalet bygger mycket på analyser av betalströmmar och mejl mellan de inblandade, säger Per-Olof Hermansson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Hur startade utredningen?
– Skatteverket har initierat den. Sedan har vi på Ekobrottsmyndigheten grävt i det här på olika sätt.
Varför är det här svårt att utreda?
– Det är komplext. Vi har hållit förhör med bostadsrättsinnehavare, villaägare och bokförare. Målet handlar om personer som har gjort en uppgörelse om att få ut oriktig rotersättning. I vissa fall har inget arbete utförts och i andra fall har bara en liten del utförts. Det speglar inte vad man har begärt ersättning för.