Misstanke efter byggbranden: ”Grov allmänfarlig vårdslöshet”
Svart rök från takpappen syntes över stora delar av Stockholm. Enligt polisen kan det varit byggarbete på platsen som orsakat branden. Entreprenören som har jobbet är Sehed Tresson.
Det var i tisdags förmiddag som det började brinna på taket i ett flerfamiljshus på Snapphanevägen i Jakobsberg. Branden var kraftig och de boende evakuerades. Brandkåren på plats fattade beslut om att låta krypvinden brinna av helt och hållet. En lägenhet fick brandskador.
Polisen har nu dragit i gång en förundersökning för att undersöka vad som orsakade den häftiga eldsvådan.
– Branden har troligen uppkommit i samband med att det pågått byggarbete. De brottsmisstankar som finns för tillfället gäller grov allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppskada, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på polisen i Stockholm.
Det är det kommunala bostadsbolaget Järfällahus som äger det branddrabbade hyreshuset. Det handlar om bostadsområdet Tallbohov där det pågår ett omfattande renoveringsprojekt, ett jobb som sträcker sig över flera år. Totalt handlar det om 691 lägenheter fördelat på 22 huskroppar. Runt flera av fastigheterna står nu inklädda fasadställningar.
Niklas Åhs är säkerhetsansvarig på Järfällahus.
Polisen misstänker att det är själva byggandet som orsakat branden, vad vet du om det?
– Jag vet ingenting om det och vi väntar på en utredning. Det vi vet är att det inte händer någonting idag. Samtidigt kommer vi själva att utreda branden gentemot entreprenören för att klargöra alla försäkringsfrågor, säger Niklas Åhs.
Byggföretaget som är på plats är alltså fasadrenoveringsföretaget Sehed Tresson. Ett av renoveringsuppdragen är att tilläggsisolera taken, ett arbete som pågick igår enligt bolagets vd Kent Isaksson.
– Vi la ny papp och då tog det eld på vinden. Vad som fick elden att ta sig vet vi inte nu utan det får utredningen visa. Något har hänt men jag vill inte spekulerar i vad.
Vad hände när det började brinna?
– Elden tog sig väldigt snabbt, det är tort virke då husen är från 60-talet och det blåste en hel del. Takläggarna, som är anställda på en underentreprenör, försökte släcka med de brandsläckare som fanns på platsen. När de insåg att det inte gick tog de med sig brännbara vätskor som gasol ner. Samtidigt knackade de dörr och varnade de som bor i huset.
Ingen av takläggarna skadades i samband med branden, i alla fall inte fysiskt.
– De som var däruppe på taket mådde inte så bra efteråt. Vi samlades alla i ett krismöte tillsammans med företagshälsan, säger Kent Isaksson.