Minskade byggutsläpp? Cementfabrik ska fånga koldioxid
Den stora cementfabriken i Slite på Gotland släpper i dag ut drygt 3 procent av landets koldioxid. År 2030 ska fabriken vara klimatneutral.
Byggbranschen orsakar stora koldioxidutsläpp. Det handlar om allt från transporter till arbetsplatser, tillverkning och val av material, energiförbrukning, kemikalier och avfall. Till exempel står branschen för 30 procent av alla avfall i landet.
2018 tog branschen fram en gemensam vision om hur byggsektorn kan bli fossilfri. Och de senaste åren har det kommit fram flera klimatsmarta initiativ.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om bland annat grön asfalt, trähus och hållbara byggprojekt.
Och nu är det alltså dags för cementfabriken på Gotland att ställa om. Målet är att en ny anläggning ska stå klar 2030 och då ska tillverkningen vara klimatneutral. Fabriken står idag för 75 procent av all cement som används vid betongtillverkning i Sverige. Och den ligger alltså bakom 3 procent av utsläppen i landet.
Just cementindustrin är för övrigt en av de största miljöbovarna i världen. Den står ensamt för 7 procent av de samlade globala koldioxidutsläppen som bildas när kalkstenen hettas upp.
Hur ska då utsläppen minskas i Slite? Jo genom en lösning där koldioxid fångas in och transporteras till en permanent lagringsplats flera kilometer ner i berggrunden. Fabriken i Slite siktar på att bli först i världen med den här metoden och målet är att fånga in all koldioxid från tillverkningen. Totalt 1,8 miljoner ton koldioxid per år.