Mikael prisad för fackligt arbete: ”Sårbara om vi blir färre”
Snickaren Mikael Henning, Byggnads Mellan-Norrland, har under lång tid varit fackligt engagerad ute på bygget. Nu har han fått pris för det hårda jobbet.
Snickaren och lagbasen Mikael Henning från Sundsbruk utanför Sundsvall är ”Årets fackliga hjälte” inom LO. 59-årige Mikael har arbetat på Peab sedan 2001. Fackligt engagerad blev han 2005. Nu är han MB-ledamot för Peab i norra Sverige.
Just nu arbetar han med att bygga en rackethall för tennis och padel i Sundsvall. Och det var där han nyligen fick det överraskade beskedet att han utsetts till årets fackliga hjälte.
– Det var inget som jag hade som mål, men det kändes bra och är naturligtvis en fin uppskattning.
I motiveringen till utmärkelsen står det bland annat ”Mikael har för varje år som förtroendevald fortsatt att utvecklas och har under det gångna året arbetat på ett förtjänstfullt vis med att bidra till att skapa ordning och reda på Peabs arbetsplatser genom att kontrollera och säkerställa att företaget använder sig av seriösa godkända underentreprenörer.”
Varför tror du att du fick priset?
– Jag har väl gjort nytta för facket och mina arbetskamrater genom åren. Nu senast var det två f-skattare som kom in bakvägen på bygget. Två snickare som skulle jobba jämte oss. Då hade jag en bra dialog med avtalssamordnaren på Peab och det slutade med att de två fick lämna arbetsplatsen.
Vilka är de största fackliga utmaningarna i dag ute på byggarbetsplatserna?
– Jag skulle säga arbetsmiljön. Arbetsskyddet har blivit mycket bättre genom åren. Det finns mer hjälpmedel, Arbetsmiljöverket har blivit hårdare med viten och arbetsgivarna har tagit till sig frågan mer. Men trots det måste arbetsmiljön ständigt bevakas från vår sida.
Hur är engagemanget bland dina närmaste medarbetare på Peab för fackliga frågor?
– Jag har alltid fått ett bra stöd. Om det är något jag vill driva så får jag backning.
Andelen på bygget som är med i facket idag är lägre än förr i tiden. Vad krävs för att vända den trenden?
– Det gäller att öka vikten av att vara medlem och vad man får ut av det. Men det gäller även att förklara hur sårbart det är om vi tappar medlemmar. Vår styrka är att många är med och genom det kan vi få till bra avtal, men vi kan snabbt förlora i styrka om vi inte är tillräckligt många. Då tappar vi i avtalsförhandlingar. Det är en skör tråd.
Tycker du att byggnadsarbetare idag tar förmåner och annat för givet?
– Ja och det är farligt att det är så. Vi måste engagera fler unga och det är en utmaning. De måste få chansen att förstå vad det handlar om. Vi måste bli tydligare på vad de kan förlora för egen del om de inte är medlemmar och vikten av att vi är många tillsammans.