Mickes uppfinning ska rädda målarnas ryggar: ”Underlättar otroligt”
Takslipning utan värk i axlar och nacke? Det kan bli verklighet med målaren Micke Johanssons nya stödsele. Efter två år i uppfinnarverkstan är det nu dags att låta kollegor testa hjälpmedlet.
Den gamla hockeyspelaren Micke Johansson är vältränad. Ändå klarar han bara några minuters takslipning innan mjölksyran tvingar honom att ta paus. Arbetsmomentet är inte bara tungt. Ibland kräver det dessutom improvisationsförmåga.
– För ett par år sen skulle vi slipa 17 lägenheter med gipstak. Då går man och slipar med en Mirka (slipmaskin). Vi hade funderingar på hur man skulle nå upp. Det var ju 3,70 i takhöjd, säger Micke Johansson.
LÄS OCKSÅ: Tvist om målarnas mätbolag: ”Kapat företaget”
Målare sedan 1980-talet
Det blev till att förlänga skaftet på slipmaskinen. För att kompensera viktökningen stacks skaftets ena ände ned i ett snickarbälte.
Den provisoriska lösningen fungerade. Men Micke Johansson kände att potentialen var större än så. Han hade aldrig uppfunnit någonting tidigare, men yrkesverksam målare hade Micke Johansson varit sedan 1980-talet. Och tanken på att utveckla ett bättre arbetsredskap bet sig fast.
”Jobbar bara med benen”
Sedan dess har han fått innovationstöd av statliga Almi, bidrag av Tillväxtverket och samarbetat med produktutvecklare på Mittuniversitetet. I dag har Micke Johansson en färdig prototyp som både kan effektivisera jobbet och motverka belastningsskador.
– Den underlättar otroligt, säger Micke Johansson.
– Du kan vila nacken och använder helt enkelt inte axlarna utan jobbar bara med benen.
Unik stödsele för målare
Det finns redan stödselar på marknaden. De flesta tillverkare har en egen modell till sin takslip. Men det som gör Micke Johanssons sele unik är nackstödet. Dessutom har den en rejäl platta som avlastar ryggen, där de flesta bara har tyg.
Micke Johanssons sele har fått designskydd och en patentansökan har skickats in.
– Priset kommer att vara ungefär vad en sjukdag kostar för en byggnadsarbetare, säger Micke Johansson.
– Och bara i Sverige finns ju 15 000 målarfirmor. För att inte tala om Europa…
Priset kommer att vara ungefär vad en sjukdag kostar för en byggnadsarbetare.
Nu ska kollegorna testa
Nästa steg är att låta kollegor runt om i landet testa selen. Sedan är förhoppningen att sälja rättigheterna till en tillverkare. Micke Johansson fyller 64 år och har inga planer på en andra karriär som entreprenör.
– Men det kan ju åtminstone bli en liten extra pensionspeng till mig, säger han.
Se klippet där Micke använder selen här ↓
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.