Mejlet avslöjade svartjobbet – byggbolag i miljonhärva
Byggföretagare i Västsverige har enligt Skatteverket anlitat svart arbetskraft med hjälp av samma bluffbolag. Ett viktigt bevis är det mejl där det tydligt står hur det gått till.
Det kriminella upplägget på byggen i Västsverige har enligt Skatteverket hållit på under flera år. Företag har enligt myndighetens beslut om skattetillägg använt bolaget IL4 AB för att dölja svartjobb i stor skala.
IL4 har varit ett företag som enligt beskrivningen till Bolagsverket bedrivit ”import/export av livsmedel samt städ- och byggverksamhet.” Enligt Skatteverket har man även ägnat sig åt att dölja svartjobb. IL4 har skrivit fakturor till byggbolagen, fått pengar överförda och tagit ut dem i kontanter. Pengarna ska sedan ha delats ut som svart lön till arbetarna på byggföretag.
Fem företag har gjort överföringar till IL4. Byggföretagen har under 2015–2017 betalat sammanlagt drygt 11 miljoner kronor till IL4.
Det finns flera indicier på att IL4 inte varit det byggföretag man utgett sig för att vara. Bland annat saknar man i princip driftskostnader. Dessutom har företagsledarna på IL4 ofta inte känt till något om sin verksamhet. I samtal med Skatteverket visste de inte vad fogfräsning var, trots att det fanns 10 fakturor till ett av företagen, som avsåg just fogfräsning.
Ett av de tydligaste bevisen hittades när Skatteverket slog till hos ett av företagen för att göra en så kallad bevissäkring. Man hittade en mejlkonversation på företrädarens bärbara dator, där det står att han ”behöver hjälp med en faktura på 50 000 kronor och att den ska vara ställd till företaget.” I mejlet framgår också att fakturan ska innehålla texten ”hjälp med fogning av tegelfasad”.
Företrädaren för ett av byggföretagen, en 33-årig man, dömdes nyligen i Förvaltningsrätten att tillsammans med sitt konkursade företag betala 2,2 miljoner till staten. Ärendet har överklagats till kammarrätten. De andra byggföretagen i härvan har upptaxerats med olika belopp.
Ett annat av bolagen har överklagat Skatteverkets beslut, som därmed inte har vunnit laga kraft. Företagets ombud, advokat Hans Sundberg, anser att Skatteverkets beslut strider mot två ärenden i Högsta Förvaltningsdomstolen och även mot Skatteverkets egen rättsliga vägledning i fråga om osanna fakturor.