info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mattan som gör livet surt för golvläggarna

Golvläggarna klagar på bökigare montering – och för låg ersättning i ackordslistorna – när PVC-fria plastmattor och breda mattvåder blir allt mer populära.

Reine Landström, golvläggare från Göteborg, får mer jobb och mindre betalt med de PVC-fria mattorna. Foto: Privat/GVK.

– Alla ska ha de här nya PVC-fria miljömattorna. De är säkert bra för miljön, men inte för min arbetsmiljö, säger Reine Landström från Göteborg.

Han har arbetat som golvläggare i 40 år och var en av flera deltagare på golvläggarnas rikskonferens som nyligen hölls i Stockholm. De nya materialen gör livet surt för den som ska montera dem, menade deltagarna på mötet. Men de PVC-fria plastmaterialen är här för att stanna.

PVC är plast som tillverkas av råolja och koksalt. För att inte materialet ska bli hårt och skört tillsätter man kemiska mjukgörare. Problemet är att de under lång tid avger skadliga ämnen. Därför har många mjukgörare redan slutat användas i europeiska golv och det finns misstankar om att även andra mjukgörare som är tillåtna idag kan visa sig vara giftiga.

Speciellt på sjukhus, förskolor och liknande platser väljer man därför istället de nya PVC-fria golvmattorna. Men de är betydligt svårare att jobba med. Dels kräver materialet att utrymmet är uppvärmt, vilket långt ifrån alla byggarbetsplatser är. Och dels är det inte lika följsamt, vilket blir fysiskt krävande och innebär mer jobb per kvadratmeter.

Man böjer ju redan ryggen mycket i det här jobbet, kryper och jobbar på knä.

– När man värmde de gamla mattorna så blev de mjuka och fastnade där de skulle, de här får man ligga och jobba med mycket mer. Man böjer ju redan ryggen mycket i det här jobbet, kryper och jobbar på knä. Jag skulle önska att det fanns miljöklassade mattor som har samma egenskaper som de gamla, säger Reine Landström.

Dessutom har ersättningsnivåerna halkat efter. Ackordslistan för golvläggare gjordes senast om 2010. De PVC-fria mattorna var då ovanliga och arbetsmomentet finns inte upptaget i listan. Ersättningen är anpassad efter den tid de gamla mattorna tog att lägga. Golvläggarna måste alltså arbeta snabbare – eller förlora inkomst.

Staffan Svensson. Foto: Privat

Ett annat problem är att olika golvmattor – både PVC-fria och andra – levereras från tillverkaren i allt bredare våder. Förr var standardbredden för badrumsmattor två meter. Men framför allt privatpersoner har börjat efterfråga så få skarvar som möjligt i badrumsgolven och numera kommer materialet i tre- eller fyrameters bredd.

– Det blir mycket bökigare att lägga och det kräver tyngre lyft för att få in en sån matta. Säg att du ska ha den i ett badrum på femte våningen. Den går inte in i hissen och inte i trapphuset heller alla gånger. Och för att få in den i badrummet kan det behövas två personer istället för en. Då behöver vi kräva att vara två man på jobbet, men det är inte säkert att beställaren vill betala för det, säger Staffan Svensson, som sitter i referensgruppen för golvläggarnas rikskonferens.

Inte heller de större ytorna på golvmattor finns med i ackordslistan. Anders Karlsson, regionalt skyddsombud på Byggnads Väst, har förståelse för att golvläggarna protesterar mot vad som i praktiken är en försämring av både arbetsförutsättningar och ersättning. Samtidigt räknar han med motstånd från branschen.

– Det är inte så konstigt att arbetsgivaren inte vill skicka dit två golvläggare, det blir ju dubbelt så dyrt. Men i slutändan är det arbetsgivarens lagstadgade ansvar att se till arbetsmiljön är god och att man inte bryter mot några regler.

Anders Karlsson, skyddsombud. Foto: Julia Sjöberg.

– Lagstiftningen säger ingenting om själva bredden, handeln får rentav sälja sexmetersvåder också. Men vad väger rullen? Det är ju ergonomi det handlar om. Max 25 kilogram per person får man lyfta.

Enligt Anders Karlsson är vägen till att få en drägligare arbetssituation att ta upp saken med sitt skyddsombud.

– Vi kan kräva in ett svar från arbetsgivaren kring arbetsmiljön och ger de oss fingret så går vi till Arbetsmiljöverket.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mattan som gör livet surt för golvläggarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig