Maskintjuvarnas fräcka miljonkupp: "Rekade innan"
Gps i grävmaskiner öppnar nya möjligheter för schaktarbete. Men den nya tekniken är dyr och stöldbegärlig. Tjuvar slog nyligen till mot Salboheds Bygg & Anläggning och stal utrustning för över två miljoner kronor.
Jan Bröms, platschef för markentreprenören Salboheds Bygg & Anläggning, är förbannad. I förra veckan fick hans företag, som gör markarbeten på två byggen i Västerås, påhälsning av tjuvar.
– Det kom som en chock när man fick reda på det. Vi hade allt inhägnat och dörrar som öppnas med fjärrstyrning. Men tjuvarna tog sig genom stängslet, bakvägen. De hade kört en bil så nära de kunde och släpade dit grejerna.
Det värdefullaste stöldgodset var gps-systemen till fyra grävmaskiner. Det används i vanliga fall när man schaktar för betongjobb.
– Vi lägger in de ritningar som vi använder i gps:erna. Det är den senaste, moderna utrustningen, säger Jan Bröms.
Hur mycket stal tjuvarna för?
– Utrustningen i varje grävmaskin går på en halv miljon. De hade också stulit verktyg i containrar. Det var lutningslasrar, elektrosvetsar, svarvar och en vibroplatta. Så det totala värdet blev två och en halv miljon kronor.
Det låter som ett proffsjobb?
– Det måste det ha varit. Tjuvarna har använt tigersågar och sågat av hela bygeln till låsen på containrarna. De måste också ha rekat innan, eftersom de hann med allt det här på en natt.
Något som också tyder på att tjuvarna var välinformerade var deras sätt att välja stöldgods.
– De har bara stulit grejer som används i anläggningsbranschen. Det låg kvar verktyg som de inte hade brytt sig om, säger Jan Bröms.
Att stöldligorna har blivit effektivare bekräftas från experthåll.
– Det är svårt att stå emot ligor som är specialiserade på vissa saker, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.
Stölderna på Salboheds Bygg & Anläggning har orsakat flera olika problem som försenat arbetet.
– Vi fick köra iväg två av grävmaskinerna på verkstad. Tjuvarna förstörde många kablar. Det har gett oss problem med den vanliga styrningen, eftersom det är så mycket dataenheter idag i grävmaskiner.
– Det tog några timmar innan vi fick igång allt. Sedan ville polisen att vi skulle vänta med att börja jobba. De behövde ta fingeravtryck och fotavtryck på brottsplatsen.
Även om Salboheds Bygg & Anläggning kommit igång med markarbeten igen, är Jan Bröms fortfarande uppretad efter det som hänt.
– Man blir uppgiven och frustrerad att man inte kan få ha saker och ting ifred, säger han.
5 444 byggrelaterade stölder polisanmäldes i Sverige under 2017. Det är en ordentlig ökning från året innan och en bekräftelse på att den negativa trenden håller i sig.