Maskinföraren Lars-Gunnar: ”Jäkligt bra med matpengar vid övertid”
Maskinföraren Lars-Gunnar Sörell gillar vissa av fackets krav. Men han dissar tvätten av arbetskläder och han säger så här om kravet på klimatanläggningar: ”Det finns redan i de flesta maskiner”.
Byggnads och Maskinentreprenörerna träffas just nu för att byta krav inför årets avtalsrörelse. Facket kräver bland annat ett lönelyft på tre procent, klimatanläggningar i alla maskiner och matpengar från arbetsgivarna vid övertid.
Lars-Gunnar Sörell arbetar som maskinförare. Just nu rattar han sin maskin på bygget av den nya batterifabriken utanför Skellefteå där han gräver för dagvattenrör. Så här kommentarer han några av fackets krav.
Vad säger du om ett lönelyft på 3 procent?
– Allting som är uppåt får man vara glad för. Vi har lite olika löner på firman beroende på vad vi gör, men det är en bra nivå att börja på.
Hur ser du på förslaget om att arbetsgivarna ska betala matpengar vid övertidsarbete mer än en timme?
– Det låter jäkligt bra. Jag gillar det.
När det gäller klimatanläggningar i samtliga maskiner för att göra arbetsmiljön bättre tycker Lars-Gunnar att det är bra, men han tror att det redan finns i de flesta entreprenadmaskiner som är ute på projekt idag.
– Jag har klimatanläggning i min maskin och det finns nog i de flesta.
Han är positiv till satsningen på de anställdas hälsa. Själv har han redan ett friskvårdsbidrag, vilket är ett krav från facket att det skrivs in i avtalet. Och när det gäller tätare besök hos företagshälsovården gör Lars-Gunnar tummen upp.
– Jag har en känsla av att det är många i branschen som är tjuriga och drar sig gör att gå till sjukvården om har ont. Jag tror att chansen att de blir kollade är via företagshälsovården, det är då det blir av. Kan man då upptäcka och åtgärda problemet i tid så här det jättebra.
Förslaget om att arbetsgivarna ska tvätta arbetskläderna får däremot tummen ner. I dag tvättar Lars-Gunnar sina arbetskläder själv och det tänker han fortsätta med.
– Det passar inte mig som ligger ute på jobb att åka omvägen till firman för att få kläderna tvättade. Det är lättare ta med sig kläderna hem.
Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se