Maskinföraren Kalles akutjobb i regnkaoset: "Puls och adrenalin"
Maskinförarna jobbade hela natten för att få bort ett stopp som orsakade översvämning och stor förödelse i Åre.
– Det var bara att börja sleva för glatta livet, säger maskinföraren Kalle Karlsson. Här berättar han om den dramatiska insatsen.
Vattnet forsade fram genom Åre by med fullt av bråte. Ett stort stopp i Susabäcken mitt inne i stan gjorde att massorna spreds okontrollerat.
Mitt i natten kallades maskinföraren Kalle Karlsson och hans kollegor in för att få bort stoppet, rensa upp och stoppa den akuta faran.
– Man har puls och adrenalin. Det vara bara att ge sig in i smeten. Man vet ju inte riktigt hur man ska börja när det bara är en stor hög med storsten, lera och träd och man måste hitta var bäcken går. Det var bara att börja sleva för glatta livet, berättar han.
– Man taggar till, för det är allvar och man vill hjälpa till.
Kalle Karlsson är delägare i Brattlands Åkeri. Natten till idag fick hans pappa och kollega Jan ett samtal från räddningstjänsten. Ovädret hade orsakat en akut fara. De måste direkt till Åre för att få bort ett stort stopp i den översvämmande Susabäcken mitt i centrum.
På grund av det tidigare regnovädret hade stenar och träd slitits loss och följt med vattenmassorna ner och fastnat under bron vid huvudgatan mitt i stan. Allt låg huller om buller.
– Farsan och jag var först på plats, efter räddningspersonalen. Sedan ringde vi in våra anställda, de kom direkt. Vi tog det som gick fortast och hjulade först hit med traktorgrävaren. berättar Kalle Karlsson. Den följdes av två bandgrävare och en hjullastare, samt även en lastbil.
De var fem personer på plats. Kalle körde själv hjullastaren.
– Vi fick börja att ösa ur och försöka leda om vatten. Till slut kom vi ner till botten till inloppet under bron. Proppen fick vi upp under förmiddagen och nu har vi väl sex, sju lastbilar som går kontinuerligt. Vi sitter och lastar för att få bort materialet. Sedan är det ju förödelse och oändligt med jobb framöver i stan. Men det akuta stoppet har vi fått upp, berättar han.
Vid översvämningen har vattnet spridits åt olika håll i stan, och vattenfyllt fastigheter.
– Vattnet spreds åt fel håll och ledde in på gårdar och gjorde nya bäckar. Det är förödelse med kåkar och grejer. Frågan om vissa kåkar går att rädda. Och på gator ligger fjärrvärmeledningar i dagen, el och sådant ligger bara framme, säger Kalle Karlsson.
Han är nöjd med de förutsättningar han och kollegorna fick att jobba mitt i kaoset. Räddningstjänsten ledde arbetet.
– Det var skitbra ordning. Både räddningstjänsten och polisen styrde upp det bra. De spärrade av fort så vi kunde jobba, säger han.
Under det akuta skedet varnades allmänheten för att gå ut. Vägen genom Åre by är avstängd. Tidigare var även E 14 avstängd.