Maskinförare kan få stort lönelyft
Maskinförarnas häng på bygglagets ackord är en het fråga. Byggnads anser att vissa maskinförare ska ingå i ackordet. Maskinarbetsgivarna tror att att folk kan bli av med jobbet.
Det har strejkats i omgångar de senaste åren. Flera tusen byggnadsarbetare har lagt ner jobbet. En grupp som plockats ut i konflikt är maskinförarna. De är viktiga kuggar på bygget och kan för en billig penning skapa ett hårt förhandlingstryck. En entreprenadmaskin som står parkerad stoppar ju ofta upp en stor del av produktionen.
Maskinförarna har möjligen varit extra laddade då just deras hjärtefråga om att få ta del av ackordslagens förtjänst varit uppe på agendan. Men det hela har visat sig vara komplicerat. Bland annat beroende på att maskinförarna går på både entreprenadmaskinavtalet och byggavtalet. En förändring måste till på båda avtalen samtidigt. Det har gjorts försök, men frågan har fallit ifrån i sista stund.
Läs mer:
Maskiner som kan ge höjd lön
En grävmaskinist och en teleskoplastförare säger sitt
Blir lönediskriminerade
Senast under vårens avtalsförhandlingar då det blev medling på byggavtalet. Men samtidigt tändes ett visst hopp när entreprenadmaskinavtalet blev klart. Parterna enades om att tillsätta en arbetsgrupp för att utveckla kollektivavtalet.
– Vi behöver se över entreprenadmaskinavtalet för att ta tillvara maskinförarnas intressen på ett bättre sätt och där är hänget på prestationslönen en viktig del. Principen är att om du är månadsavlönad och plötsligt ska jobba som nyckelspelare i ett ackordslag så kommer vi kräva en rimlig ersättning. Varför ska de sitta på jobbet och ha 50 till 60 kronor lägre timlön? I min värld går det inte att fortsätta att lönediskriminera de här maskinförarna, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet, och fortsätter:
– För mig är maskinförarnas häng på prestationslönelagen en toppfråga i nästa avtalsrörelse.
”Direkt korkat med ackord”
På Maskinentreprenörerna ser vd Hampe Mobärg problem med att facket vill driva hänget på prestationslönelagen. Han tror att det skulle leda till högre kostnader för bolagen.
– Det är inte så att en lönejustering per automatik kan föras över till beställaren. Världen funkar inte så, det är en drömbild. Sedan verkar bolagen i en internationell konkurrens och frågan är vad den högre kostnaden skulle innebära för bolagen.
Hampe Mobärg ser även andra problem. Det handlar om att det kommer att bli svårt att administrera ackordshänget då maskinförarna går ut och in i olika arbetslag på olika arbetsplatser. En annan svårighet som han ser är säkerheten på bygget.
– Att sätta en kranförare eller maskinförare i ett ackordslag är direkt livsfarligt ur ett säkerhetsperspektiv. Det är direkt korkat.
Upp mot 100 000 kronor om året
Vilka maskinförare kan då vara aktuella för att få chansen att vara med och dela på de stora pengarna? Enligt Byggnads handlar det framför allt om de maskinenheter som beter sig som en del i ett prestationslönelag. Vad som är glasklart är att det handlar om rejäla belopp. Utslaget över ett helt år handlar det i vissa fall om upp mot 100 000 kronor. Det gäller arbetsplatser i höglöneområden där bygglagen många gånger tjänar över 220 kronor i timmen. I snitt över hela landet skiljer det drygt 30 kronor i timmen mellan maskinförarna och prestationslönelagen.
Kortfattat delas maskinförarna in i två huvudgrupper. Det handlar om dem som kör jordförflyttande maskiner och om dem som kör kranar. Jordförflyttande maskiner är till exempel dumper, grävmaskin, schaktmaskin. Det är sällan de är på byggen och servar ackordslagen. Där är sannolikheten för ett ackordshäng låg.
I den andra gruppen – kranar – ingår främst torn- och mobilkranar. De som rattar kranar har däremot en avgörande roll på bygget; ofta först ut, sist in och de måste vara flexibla för att ackordet ska gå ihop. Därför är kranförarna i första hand aktuella när det gäller att dela på överskottet, men det finns även andra som kan beröras.
– Exempel förutom tornkrans- och mobilkransförare skulle kunna vara de som kör teleskoptruckar – en så kallad lull. Eventuellt hjulastarförare och möjligen betongpumpförare där arbetsuppgiften är snarlik den som tornkranföraren har som servar ackordslaget genom att langa betong i en basker, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet.
Häng på ackord eller tillägg
Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna, tror inte att någon maskinförare kommer att få häng på ackordet framöver.
– Jag kan inte se någon grupp framför mig. Jag förstår att de vill ha högre lön, det vill alla, men vid ett högre löneläge kan du binda ris åt din egen rygg och bli av med jobbet istället.
När det gäller hur ersättningen ska se ut går Byggnads in i förhandlingen med öppna ögon. De kan se en lösning där maskinförarna är en del av ackordsgänget och får samma lön som dem eller att det utgår något form av tillägg när de arbetar på en ackordsarbetsplats.