info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Tatuerad på bygget

Märkt för livet av jobbet: "Tyckte det skulle vara häftigt göra en krantatuering"

Allt fler låter jobbet krypa in på bara huden. Kranmontören Johan Berglund fick sitt livs största utmaning i jobbet. Minnet sitter på hans rygg i form av en mäktig tornkran.

Det började som en vadslagning 2010 mellan kranmontören Johan Berglund och hans chef. Om Skanska fick uppdraget att bygga Nya Karolinska skulle han tatuera in en tornkran på ryggen.

– Jag visste att om vi fick det jobbet skulle jag få montera de största kranarna jag någonsin arbetat med, de hittills kraftfullaste i landet. Samtidigt tyckte jag det skulle vara häftigt att göra en krantatuering, säger han.

Läs också Pontus har rörtänger på bröstet: ”Jag är rörmokare och jag vill att det ska synas”

Skanska fick jobbet och Johan fick börja förbereda tatueringen. Han var mer eller mindre inblandad i alla de 13 kranarna som byggdes på området.

– Tatueringen gjorde jag efter att ha byggt den första kranen. Jag tog våra montageböcker och satte ihop till en egen krantatuering. Men tatueraren trodde den skulle bli för plottrig. Till slut blev det en Liebherr 630, precis som de största kranarna på NKS, berättar Johan Berglund.

Det tog tolv timmar, fyra sittningar och sammanlagt fyra månader innan tatueringen var klar.

– En del tyckte inte jag var riktigt klok. Men jag är stolt över tatueringen, älskar mitt jobb och kan inte tänka mig något annat arbete. Det är som att jobba med ett jättelego. Allra bäst är det när jag får gör något som är riktigt svårt, säger han.

Johan är inte ensam om att vilja ha en tatuering med anknytning till sitt jobb.

Läs också Sju byggjobbare om varför de har jobbet på kroppen

– Yrkestatueringarna ökar. I dag vill folk göra alltmer personliga tatueringar och yrket är en viktig del av identiteten, säger Rebecca Ryrberg, ordförande för branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare.

Särskilt vanligt upplever hon att det är bland olika hantverksyrken som byggnadsarbetare, murare, målare med flera.

– Just nu håller min kollega på att tatuera in en tegelvägg på en murare, berättar Rebecca Ryrberg.
Själv har hon gjort en tatuering åt en kille som visade hans pappa, en byggnadsarbetare, och kyrkan som pappan renoverat.

Är det svårt att göra yrkestatueringar?

– Det kan vara svårare för man måste vara mycket noggrann med detaljerna. Eftersom tatueringen visar ens yrkesidentitet får det inte vara minsta fel på en hammare eller andra verktyg, säger hon.
Johan Berglund är noga både med sitt arbete och tatueringarna. Han har hela sin familj, åtta personer, sitt stjärntecken och sitt favoritfotbollslag, Hammarby, inristade.

Nu umgås han med planer på att utöka sitt konstverk på ryggen.

– Det blir nog en lyftvajer, höna och lyftblock, säger han.

Tänk på det här om du vill tatuera dig
  • Välj en tatuerare som har den stil du gillar. I dag finns ingen oberoende instans som garanterar den konstnärliga kvalitén. Inom kort kommer tatuerare att kunna avlägga gesällprov som garanterar yrkesskicklighet.
  • Be att få se papper på att tatueraren har gått igenom hygienutbildning. Om inte hygienen sköts kan man få inflammationer eller smittas av nålar.
  • Kontrollera att studion granskas av kommunens miljö- och hälsokontroll.

Källa: Sveriges registrerade tatuerare, SRT

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Märkt för livet av jobbet: "Tyckte det skulle vara häftigt göra en krantatuering"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig