info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många fel ledde till dödsolyckan

Felen gick igenom hela bygg-och konstruktionskedjan. Det ledde till att den 22-årige snickaren Joacim Björk förlorade sitt liv.

Joacim Björk dog då en 2,6 ton tung innervägg rasade över honom i samband med byggandet av nya häktet i Helsingborg. Olyckan hände den 23 mars 2010 och på onsdagen, nästan två år senare inleddes det rättsliga efterspelet i Helsingborgs tingsrätt.
Åklagare Lars Magnusson konstaterade att en lång rad misstag och felaktigheter ledde fram till olyckan.
Joacim Björk omkom då han lossade väggstag som han fått i uppdrag att ta bort. Väggelementet rasade omedelbart.
-Väggen stod helt fritt. Det var bara en tidsfråga innan den skulle rasa, sa Lars Magnusson.
Den direkta orsaken var att väggelementet inte var förankrat. Det skulle fästs med dubb på ovansidan. Men det fanns ingen dubb eller infästning för det hade aldrig ritats in på elementet. Detta fel hade fortplantats från ritbordet, vidare ut i tillverkning och ut på arbetsplatsen där elementet monterades.

Förlorade sambo

I rättsalen handlar mycket om juridik, och tekniska termer, men framförallt handlar det om en ofattbart stor förlust. Joacim Björk efterlämnade mor, far, sambo och en son som då bara var några månader gammal. De lever ständigt med sorgen efter olyckan.
Karin Amédro är målsägarbiträde åt familjen.
-Detta har för alltid förändrat livet för både sambo och föräldrar, säger hon.

Tre åtalade

Lars Magnusson har åtalat tre personer för arbetsmiljöbrott inklusive vållande till annans död, samt begär företagsbot på två miljoner kronor vardera av de två inblandade företagen, OM Design AB och Strängbetong.
Elementtillverkaren Strängbetong hade anlitats för att rita, tillverka och montera elementen till bygget. Företaget hade till hjälp anlitat en konstruktör, en konsult, med ansvar för att leda och kontrollera arbetet med ritningar fram till produktion av elementen.
Lars Magnusson lägger en del av skulden för dödsolyckan på den ansvarige konstruktören. Han har brustit i kontroll och uppföljning och borde upptäckt att inga dubbar eller infästningar ritats in av Strängbetongs personal, anser åklagaren. Vidare lägger han skulden på två montageledare från Strängbetong. De har, menar han, gett klartecken till att montera väggelementet utan infästningsanordningar, de har besiktigat detta utan att säkerställa att det var säkert och de har beordrat att väggstöd skulle tas bort utan att försäkra sig om att detta kunde ske utan risk för ras.
Åklagaren hävdar också att montageledarna fått kunskap om att elementet stod fritt, eftersom en montör i förhör berättat att han slagit larm till dem. Denna uppgift förnekar montageledarna.

Nekar till ansvar

Många fel har begåtts i händelsekedjan fram till olyckan. Men ingen av de iblandade i rättegången, varken företag eller enskilda, anser att de bär något ansvar. Samtliga förnekar brott.
Konstruktören hävdar att han inte hade det ansvar som åklagaren hävdar. Han säger också att det var omöjligt för honom att i detalj granska alla ritningar för de nära 4 000 elementen. Han gjorde stickprovskontroller.
De två arbetsledarna anser också att de gjort vad de skulle. Dels menar de att det var svårt att vid kontrollen ute på bygget se att det saknades dubb då bjälklaget ovanpå var pålagt. Dels, anser de, att de måste lita på att ritningarna var riktigt gjorda.
-Vi menar att ansvaret ligger på bolagen och den process de har som föregick gjutningen av elementen, säger advokat Mikael Nilsson, företrädare för en av de två montageledarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många fel ledde till dödsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig