Många dödsolyckor denna sommar
– Vi har ingen riktigt bra förklaring till varför det är en sådan dramatisk ökning, säger Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
– Jag är lite förvånad över att Arbetsmiljöverket inte har kallat till sig parterna för att titta på ökningarna, fortsätter han.
Byggolyckorna brukar generellt öka på somrarna, men Kjell Johansson ser för den skull ingen förklaring till den senaste tidens dödsfall.
Den 18 augusti avled Henrik Lindahl efter att han träffats av ett skåp i huvudet. Olyckan hände i Arvika simhall. 64-årige Henrik Lindahl, från Arvika, jobbade tillsammans med en kamrat med att flytta omklädningsskåp för att komma åt ett ventilationsschakt. Plötsligt tippade ett par av skåpen. När han försökte hoppa åt sidan halkade han och ett av skåpen träffade honom i huvudet. Skadorna blev så allvarliga att Henrik Lindahl avled dagen efter. Han var anställd på Peab.
En vecka tidigare, den nionde augusti, inträffade en dödsolycka i Haparanda. Arbetarna höll på med pålningsarbeten på området Björka, där ett handelscentrum byggs. En 36-årig anläggningsarbetare omkom då en hydraulhammare föll från en pålkran och träffade honom i bröstet. Han fick 1,6 ton tungt hammarstål över sig.
– Det troliga är att stockmattor som fästs vid kranen för att flyttas har slagit till eller påverkat så att hydraulhammaren släppt, säger Karin Lagerkvist, Arbetsmiljöverkets biträdande tillsynsdirektör i Luleå.
Arbetsmiljöverket bedömde risken för personskador på arbetsplatsen som stor. Verket lade ett förbud mot fortsatt arbete tills förbättringar gjorts. Den omkomne var anställd hos underentreprenören Bygg, Värme, Mark Contracting.
Ytterligare en dödsolycka skedde den åttonde augusti i Stockholm. Den 62-årige byggnadsarbetaren Curt Norrby omkom efter att ha fallit sex meter i samband med ställningsbyggande.
– Vi vet inte exakt hur olyckan har gått till. Men en teori är att mannen har försökt att rikta en spira på ställningen genom att lossa ett rör som låg vertikalt, berättar arbetsmiljöinspektör Kristian Lönnström.
Mannen hade kunskaper om ställningsbyggande. Enligt arbetsgivaren hade han gått en kurs i ställningsbyggande upp till nio meter. Han arbetade hos PJ Byggnadsställningar AB.
– Det fanns fallskyddsutrustning på arbetet, men den användes inte vid olyckstillfället. Vid den här typen av jobb ska man ha fallskyddsutrustning påkopplad och vara säkrad med lina, säger Kristian Lönnström.