Månadslön tillåts i anläggningsavtalet
Skanska hade på tre anläggningsjobb i Kalmar län slutit avtal med arbetslagen om månadslön.
I strid med avtalet har Byggnads hela tiden hävdat. Om inte förutsättningar för ackord finns så gäller timlön för anläggningsarbetare med yrkesbevis.
Men Byggnads fick ge sig.
Arbetsdomstolen konstaterar att Skanska, enligt en lydelse i avtalets paragraf 3 b 1, inte gjorde fel.
Däremot gjorde företaget fel när man på en arbetsplats betalat ut individuella tillägg till arbetarna. 40 000 åläggs man nu att betala i skadestånd till Byggnads.
Gustav Herrlin, arbetsrättschef på Sveriges Byggindustrier, (BI) kommenterar domen:
– Fördelen är att man med månadslön kan få en lugn löneutveckling, på arbetsplatser där ackord inte tillämpas.
Gustav Herrlin anser att olika löner inom ett lag borde vara möjligt, trots att Skanska fick backa på den punkten.
– Man kan tänka sig att arbetare kommer till ett bygge från olika platser, och tar med sig sina gamla månadslönsöverenskommelser.
Så här säger Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads:
– Jag är inte förvånad över att vi förlorade med tanke på hur målet las fram i rätten. Avtalet är från 1971. Jag har inte hittat ett enda skriftligt bevis på att månadslön någon gång betalats ut. Ändå hävdar arbetsgivaren att det är självklart att månadslön gäller. Ord står mot ord.
Torbjörn Johansson tycker ändå inte att domen är någon katastrof.
– Arbetsgivaren måste fortfarande utreda om ackord är möjligt. Om killarna sedan får timlön eller månadslön är ingen jättefråga för oss.
Domen föregicks av en mycket omfattande rättegång där flera vittnen var kallade till förhör. Bland annat Byggnads förre ordförande Ove Bengtsberg, som fick redogöra för sin syn på den historiska bakgrunden till ordalydelsen i paragraf 3 b 1.
Anläggningsavtalet har varit omtvistat det senaste året. Nyligen vann Byggnads ett omfattande mål i AD som gällde ackordsförutsättningarna på tre arbetsplatser längs Botniabanan.
AD-tvisterna har lett till att förhållandet mellan Byggnads och BI nu kärvar rejält. Den partssammansatta arbetsgrupp som en tid sett över eventuella förändringar i anläggningsavtalet träffas inte längre.
– Förutsättningarna för samtal i en sån grupp är nu små, säger Torbjörn Johansson.