Målarna kan bli en del av Byggnads: "Heliga kor behöver slaktas"
Diskussioner pågår återigen inom Målarna om att bli en del av Byggnads. Beslut ska fattas på fackets kongress nästa år.
Ska fackförbundet Målarna fortsätta som eget förbund eller bli en del av Byggnads?
Det är ett beslut som Målarna ska fatta på sin kommande kongress, efter sommaren 2023. Det uppger Målarnas tidning.
– Frågan ska nu diskuteras med medlemmar och vi måste pröva varje argument, säger Jan-Olov Gustafsson, vice ordförande i Målarna, till tidningen.
Bakgrunden är medlemstapp och att branschavgiften ”Särskilt tillägg måleri” har upphört.
Nästa år kommer Målarna därmed att ha 38 miljoner mindre i intäkter jämfört med 2015. Även de finansiella intäkterna riskerar att bli lägre än tidigare år.
Tidigare så kallade heliga kor behöver slaktas
Arbetsgruppen har utrett om det finns ekonomiska förutsättningar att fortsätta som eget förbund och kommit fram till att det inte är möjligt som det ser ut idag.
– Tidigare så kallade heliga kor behöver slaktas, exempelvis försäkringar, säger Jan-Olov Gustafsson till Målarnas tidning.
Arbetsgruppen tar i sin rapport upp för- och nackdelar med att gå upp i Byggnads.
- När det gäller fördelarna nämns bland annat starkare som part i avtalsförhandlingar och stark ekonomi med möjlighet att utveckla verksamheten.
- Till nackdelarna hör bland annat mindre fokus på små arbetsplatser, medlemstapp och ingen kollektiv hemförsäkring, skriver Målarnas tidning.
Hur ser då Byggnads på saken?
– Vi ser jättepositivt på det. Målarna ligger oss nära och vi har redan i dag ett bra samarbete. Men det är helt och hållet deras beslut. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att underlätta om de väljer det spåret, säger Lars Hildingsson, vice ordförande i Byggnads.
Vad finns det för fördelar ?
– Vi kommer att bli en starkare organisation, eftersom vi får fler medlemmar. Målarna finns redan idag på många arbetsplatser där vi finns, så det finns många synergieffekter, säger Lars Hildingson.
Det är inte första gången som Målareförbundet gjort utredningar och tagit beslut om förändringar i organisationen. Senast 2017 var Byggnads ett av alternativen, men det röstades ner.