Målaren Kenneth till attack mot byggmissarna
Här är målaren som är trött på att rädda andras byggmissar med latex, trött på uttrycket "det fixar målarn".
– Man kan inte alltid svinga det där magiska spöt, säger Kenneth Wedin på Miljönären i Mora.
Begreppet ”det fixar målarn” är välkänt i byggbranschen. Det används skämtsamt och på allvar när andra på bygget gör misstag och sedan hoppas på räddning från männen och kvinnorna med penslar, spackel och latexfog. I Facebookgruppen ”Byggmissar – klantigast i Byggsverige” pågick nyligen en het diskussion om begreppet ”det fixar målarn”med hela 72 kommentarer. Vissa tyckte att uttrycket var förlegat, andra kul och och passande.
Vi ringde upp Kenneth Wedin, målare på Miljönären i Mora, för att få reda på vad målarna själva tycker om att ha rollen som byggets magiker.
Kan ni fixa allt, ni målare?
– Jag vill ju tro det. Men ibland kan man inte svinga det här magiska spöt längre. Jag har hållit på med det här i 32 år snart och de sista 5–10 åren har det blivit värre. Det är pressade tidsplaner och betydligt sämre gipsning numera. Då krävs det betydligt mer av oss.
Så målarn måste fixa mycket mer idag?
– Ja, så är det. För oss som går på lägenheter är det ofta jävligt dåligt undanplockat. Då får man höra det när man ringer upp besiktningsmannen: ”Det fixar du”. Men det är inte så lätt att flytta ihop möbler när man är själv. Det kan handla om stora tv-apparater som kostar lite slantar.
Får du nog ibland?
– Ja. Ibland har jag blivit så förbannad att jag har gjort det själv. När jag har fått vänta på att snickaren skulle komma och sätta upp taklister eller foder. Då har det hänt att jag har gjort listerna själv.
Så målarn har fixat mot sin vilja?
– Ja. Ibland blir det så. Det kan vara allt ifrån att det sitter stora bultar och skruvar i taket och gamla gardinbeslag på väggarna. Då får man ta en rondellkap och ta bort det. Det tar för lång tid innan de andra kommer och ska fixa det åt en.
Vad är din kontring på ”det fixar målarn”?
– Ibland kan det bli så att vi lämnar arbetsplatsen. ”Det ska vara klart tills vi kommer”, säger vi. Blir det för mycket ”det fixar målarn”, då får de fixa det själva. Sedan kommer vi och gör klart.
Kan du tröttna på uttrycket?
– Ja. Men man slår ifrån sig, eftersom man hör det så ofta. Det jag stör mig mest på är när de kommer och frågar: ”Blir ni klara idag?”. Då kan jag bli svart i ögonen. Då har de suttit och tittat på något heminredningsprogram där de målar klart ett helt hus på tre dagar. Det finns ju inte en chans i världshistorien att det går.