info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lyfte 590 000 kilo och fick diskbråck – ingen arbetsskada enligt Försäkringskassan

Efter tio år som golvläggare har 26-årige Philip Alemo drabbats av diskbråck. Men Försäkringskassan ser det inte som arbetsskada – han har inte varit "tillräckligt exponerad för tunga lyft".

När golvläggaren Philip Alemo, 26, läste i Byggnadsarbetaren om två 36-åringar med diskbråck kände han igen sig. Samma sak hade ju hänt honom. I de tidigare fallen sa Försäkringskassan att den ena var för gammal och den andra för ung för att det skulle räknas som arbetsskada. I Philips fall säger de att 590 000 kilo inte är tillräckligt för att skada ryggen.

När Philip och hans kollega skulle lyfta in de sista rullarna med golv från lastbilen innan de gick hem för dagen, small det till i Philips rygg. Han fick jätteont. Nästa dag släpade han sig till jobbet men kunde inte arbeta alls. Så småningom konstaterade en magnetröntgen och behandlande läkare att Philip fått diskbråck.

Läs också Skadade 36-åringar utan pengar – Timmy var för ung, Johnny för gammal

Ett år senare är han fortfarande inte frisk – ryggen värker varje dag – och han har påbörjat en omskolning till byggledare. Men Försäkringskassan har just meddelat att de inte anser att Philips konstaterade diskbråck är arbetsrelaterat. ”Inte tillräckligt exponerad för tunga lyft, släpa och dra”, står det bland annat i utlåtandet.

– De kör över de flesta som har den här typen av skada. Sjukvården säger det i alla fall och de flesta ger nog upp när man nekas ersättning, tror Philip Alemo.
Med fackets hjälp har Philip Alemo överklagat och nu håller han tummarna för att myndigheten ska göra samma bedömning som hans läkare.

– Det här är en klockren arbetsskada, menade läkaren, berättar Philip som inte kan förstå vad det skulle vara annars.
Och nog har hans i övrigt friska rygg utsatts för belastning. Philip har själv räknat ut att han under de tio år som gått sedan byggymnasiet redan lyft 590 000 kilo.
– Vi hanterar enormt mycket material och även om vi använder hjälpmedel så är det ofta som det inte finns hiss och utrymmen är trånga. Speciellt när det gäller service, alltså den som är på plats hemma hos folk och lägger golvet.

Det var när Försäkringskassan skulle bedöma Philips ärende som han fick göra ett schema över arbetsmomenten. I snitt väger en rulle med golv mellan 150 och 250 kilo. Det blir fort många ton för den som arbetar heltid. Till det kommer alla framåtböjningar – 9 600 stycken på ett år och 960 timmar på knä per år.

Vad ska då en i övrigt frisk rygg hålla för? Vi lät frågan gå till ryggkirurgen Tycho Tullberg med ett förflutet på Spinecenter, en specialistklinik där man behandlar olika ryggskador. En 26-åring som tränar motion, inte har barn men hund och ingen trädgård, och i jobbet lyfter flera ton och sedan får diskbråck.

Läs också Skadad? - Gör så här - 5 enkla tips

Kan det bero på något annat än jobbet?
– Sådana här ärenden är svåra att avgöra. De två enskilt största orsakerna till diskbråck är ärftlighet och ålder men ja, man kan få diskbråck utan att lyfta tungt.
Tycho Tullberg menar att det egentligen är en politisk fråga. Vad spelar det för roll om man gjorde sig illa på fritiden eller på jobbet? Man kan ju ändå inte jobba.

Bygghälsans egen statistik talar dock ett annat språk. Där visar en undersökning från 2012 av forskaren Jens Wahlström och professor Bengt Järvholm på enheten för yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, att diskbråck är nästan dubbelt så vanligt hos just golvläggare än hos tjänstemän.

Philip har nu fått ta studiemedel för att utbilda sig igen och tycker att det är svårt att få pengarna att räcka. Dessutom är ryggen inte bra och hela behandlingen av ärendet har gjort honom ledsen.
– Det är lättare att hitta till soffan än till motionsspåret om man säger så. Och det är lätt att bli deppig. Tur att jag har en så bra sambo. Men jag försöker ändå att inte äta mer värktabletter än nödvändigt.

FOTNOT:
En överklagan är inskickad i februari och Philip väntar nu på svar.

Fakta

Diskbråck
Man kan få diskbråck i hela ryggraden men vanligast är i nedre delen av ryggen, ländryggen. Vid diskbråck har en disk mellan ryggradens kotor brustit på grund av ständig belastning. Vanliga symtom är ont i ryggen och/eller nacken, smärta som strålar ner i ben eller ut i armar, fingrar och/eller bröstkorg samt domningar och stickningar i benen.

För många blir det bättre inom ett par veckor men i allvarliga fall kan det behövas operation.

Enligt forskningen löper yrkesarbetare större risk att drabbas än tjänstemän. Kylmontörer, golvläggare och rörläggare är de grupper i branschen som löper störst risk.

Källor: Vårdguiden, Svensk ryggkirurgisk förening, Byggnadsarbetaren

Vill du läsa fler artiklar om pensioner och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Isabella Iverus
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lyfte 590 000 kilo och fick diskbråck – ingen arbetsskada enligt Försäkringskassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig