Lucka i avtalet sänker löner
Sedan i somras ska utländska företag som skickar anställda till Sverige på tillfälligt jobb registrera varje person hos Arbetsmiljöverket. Det irländska byggföretaget ICDS sticker ut i registret med relativt många, ungefär 260, anmälningar. De har arbetat på Söderströmstunneln i Stockholm, bron över Sundsvallsfjärden och på en rad NCC-projekt i Skåne.
Nu har Skåneprojekten lett till principiellt viktiga tvister på central nivå mellan Byggnads och företaget. Med hänvisning till byggavtalet betalar företaget betydligt lägre löner än de som vore rimliga enligt facket.
”Yrkesbevis krävs för full lön”
Företaget hänvisar till att byggavtalet säger att yrkesbevis krävs för full lön, att den som saknar yrkesbevis ska ha 88 procent. Men facket menar att ICDS anställda är yrkesmän och att de ska ha rätt till full lön trots att de saknar svenska yrkesbevis.
– Har du jobbat i sjutton år som snickare kan man inte hävda att du inte är yrkesarbetare, säger Dennis Henningsson, central ombudsman på Byggnads.
”Mot lagen att betala mer”
Ett annat problem i relationen mellan ICDS och Byggnads är att man strandat alla förhandlingar om ackordsöverenskommelser. Då hänvisas man till utbetalningsnivån, som är 88 procent av förra årets snitt. I Malmö blir det 169 kronor i timmen. Enligt resonemanget ovan har företaget sedan betalat 88 procent av utbetalningsnivån. Då landar timlönen ungefär 45 kronor under ackordssnittet.
– Ärlig talat, vad jag har fått höra är att det vore mot lagen att betala mer om du inte har en överenskommelse, säger Tom Jordan, ICDS irländske chef som ofta reser till Sverige.
Men nu tycker Byggnads att det ska vara hundra procent tills motsatsen är bevisad. Vad säger du om det?
– Det är en åsikt, det är inte vad regelboken säger.
Faktum är också att det varierar hur Byggnads runt om i landet hanterar sådana här diskussioner. När regionen i Stockholm nyligen gick ut med att man enats om avtalsenliga löner på ett uppmärksammat bygge följde överenskommelsen den logik som Byggnads centralt kritiserar ICDS för.
Betalar lägre sociala avgifter
Johan Dahlberg på Byggnads i Malmö tycker att ICDS har flera orimliga fördelar.
– De betalar nästan 50 kronor mindre än ackordsgenomsnittet och sedan har de elva procent i sociala avgifter på Irland, säger han.
I Sverige är de sociala avgifterna betydligt högre, 31,42 procent. Men att, som ICDS, betala sociala avgifter för irländare på Irland är helt enligt reglerna när arbetarna är här i max två år. Enligt Tom Jordan har man också beviljats undantag för längre perioder.
Byggnads anser att EU-reglerna ger för mycket utrymme för sådana här konkurrensfördelar.
Sparar hundra kronor i timmen per anställd
Johan Dahlberg konstaterar att ICDS sammanlagt tjänar ungefär en hundralapp i timmen då de betalar 88 procent av utbetalningsnivån samt betalar sociala avgifter på Irland. Han jämför då med ett företag som betalar lön i nivå med ackordssnittet och sociala avgifter i Sverige.
Tom Jordan tycker inte att den typen av jämförelser är rimliga. Han hävdar bestämt att ICDS inte är ett lågprisalternativ. Han säger att det uppstår andra kostnader då man skickar folk mellan länder och att ICDS anställda har väldigt bra betalt om man ser till hela paketet.
– De har bostad betald, de får flyga hem var tolfte vecka och de får traktamente, säger han.
I pappersupplagan av Byggnadsarbetaren som kommer ut i dag publiceras ett längre reportage om ICDS.