Lönesvek bakom sjukskrivningar
Det var i början av september som 32 byggnadsarbetare sjukskrev sig på fyra byggen i Linköping, Kvarn och Motala. På samtliga har man under en lång tid gått på stupstockslön. Den arbetsplats som haft stupstockslön allra längst har gått i ett år och fyra månader.
Nu kan Byggnadsarbetaren avslöja att det var missnöje med NCC s agerande som ledde till sjukskrivningarna.
-Det beror på att de lurat oss fullständigt på NCC. Vi blev utlovade en lösning som skulle innebära en ekonomisk kompensation för oss, säger en av de berörda NCC-anställda.
– Efter semestern så var arbetsgivarrepresentanter på byggena och stämde av hur mycket vi hade tjänat in i tid under ett år tillbaka. Vi skulle få mellanskillnaden mellan stupstocken och vad ackordet ger och de pengarna skulle vi få på septemberlönen. Men sedan drog NCC plötsligt tillbaka sitt löfte.
Förlorade pengar
Han berättar att byggnadsarbetarna då kände sig så svikna att de sjukskrev sig.
-Tydligen var det order från Stockholm om att de inte fick betala ut några pengar. Vi vart ju galna alla och mycket besvikna över att bli behandlade på det här sättet.
NCC såg sjukskrivningarna som en otillåten stridsåtgärd och begärde in sjukintyg från första dagen. Efter knappt en vecka återgick byggnadsarbetarna till sina arbetsplatser. Men fortfarande finns ingen lösning på stupstocken.
– Det är träligt. Folk vill ha sina pengar. Det finns de som förlorat 55 000-60 000 kronor brutto på detta, säger den NCC-anställde byggnadsarbetaren.
Kunde inte genomföra
Men Stefan Fredriksson, affärschef på NCC Hus i Väster-och Östergötland, tycker inte att företaget har svikit byggnadsarbetarna.
-Vi har tidigare lagt fram två förslag till lösningar som Byggnads sagt nej till och nu försökte vi en tredje gång att komma fram till en lösning. Men den gick av olika skäl inte att genomföra.
Vad som var hindret vill han inte närmare gå in på.
– Det var flera anledningar. Men det är också så att vi inte äger denna fråga lokalt. Den ägs av NCC och Sveriges Byggindustrier centralt.
Klartecken före sommaren
På de aktuella arbetsplatserna i Östergötland hade man i våras centrala förhandlingar om prestationslöner, som strandade. Efter detta har Byggnads och NCC diskuterat olika lösningar.
– Det var klartecken före sommaren och datum satta för överläggningar mellan mig och företaget för att hitta en lösning. Sedan drogs allt plötsligt tillbaka, säger Conny Delerud, mätningsföreståndare på Byggnads i Linköping.