Lönen, OB och övertid – här är fackets krav för rörmokarna
Tydligare regler för ackordet, högre ersättning för OB- och övertidsersättning och skilda omklädningsrum för olika kön. Det är några av fackets krav för landets rörmokare och kylmontörer.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/vvs-800x450.png)
Byggnads och Installatörsföretagen sitter just nu och växlar yrkanden på Teknikinstallationsavtalet Vvs & Kyla. I går var det parterna på Byggavtalet som bytte krav. Redan då presenterades flera gemensamma krav som gäller samtliga avtal. Bland annat att lönen ska höjas med 4,2 procent. Ett krav som facket alltså begär för alla som går på vvs-avtalet.
Kan ge 1 700 för en rörmokare
4,2 procent innebär cirka 1 700 kronor för en rörmokare som i dag har en lön på 40 000 kronor. Hur stor löneökningen slutligen blir får vi veta senare i vår när förhandlingarna är klara. Sannolikt kommer nivån hamna en bit därunder.
Högre OB
Facket yrkar även på att ersättningen för arbete på övertid och obekväm arbetstid ska höjas. De högre nivåerna vill Byggnads förhandlare få till genom att avtalets procentsatser för att räkna ut ersättningen ökas på.
Något annat som kan påverka lönen är ackordet. Där vill Byggnads se tydligare regler för när prestationslön ska gälla och att det ska införas en gemensam ackordsfaktor för samtliga normtidssystem i hela landet.
Oro för framtiden yrkesarbetare
Byggnads är inte nöjd med hur arbetsgivarna ser på framtidens rörmokare och kyltekniker. I yrkandena ifrågasätter de om ”Installatörsföretagen verkligen vill ta ansvar för branschens framtid”. Ett av kraven här handlar om att arbetsgivarna ska utse en ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på företaget.
Några andra av fackets krav är:
- Samtliga arbetstagare ska ha rätt att besöka företagshälsovården minst en gång per år efter fyllda 50 år.
- Samverkan om arbetsmiljö ska ske med skyddsombud i stället för MB-grupp vid företaget.
- Att det införs regler som förtydligar arbetsgivarens ansvar att agera mot kränkande särbehandling och diskriminering på arbetsplatsen.
- Skilda omklädningsrum för olika kön.
- Arbetsgivare ska tillhandahålla individanpassade handverktyg för samtliga arbetstagare.
Ny lönemodell
Som väntat vill arbetsgivarna att exportindustrin ska sätta märket över hur stor löneökningen blir. De förväntar sig sedan att övriga arbetsmarknaden följer efter. En annan lönefråga som Installatörsföretagen tar upp i sina yrkande till Byggnads är att de föreslår en ny lönemodell som ett komplement till krontalsmodellen. Den ska ha mer fokus på individens utveckling och bidrag.
Vill se respekt för arbetstider
Något annat som arbetsgivarna vill se över är hur de anställda sköter sina arbetstider. De skriver i samband med växlingen av kraven: ”under en längre tid har arbetsgivare gång på gång erfarit montörer som brister i ansvaret gällande den egna arbetstiden.” Därför vill Installatörsföretagen diskuterar möjliga åtgärder i avtalet som stimulerar respekt för tidhållning. En annan fråga på samma tema är att arbetsgivarna vill att det ska införas en bortre tidsgräns för inlämning av reseräkningar för att undvika ekonomisk oreda.
Här några fler av arbetsgivarnas krav i korthet:
- Underlätta personalutbyte mellan företag.
- Möjlighet att ersätta hälsokontroll med andra hälsofrämjande åtgärder genom överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.
- Överenskommelse om annan förläggning av ordinarie arbetstid ska kunna träffas med MB-grupp.
- Möjlighet att avtala om andra lediga dagar än de nuvarande avtalsenliga helgdagarna.
- Tydligare regler för inhyrning av personal från bemanningsföretag för att underlätta hanteringen på en osäker marknad.
Här kan du läsa fackets samtliga krav.
Här kan du läsa arbetsgivarnas samtliga krav.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.