info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekrav: 3,5 procent

Lönekraven för nästa års avtalsrörelse kan komma att hamna mellan 2,5 och 3,5 procent enligt LO-ekonomerna. - De siffrorna förvånar mig inte, men jag tycker att det låter högt, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Knappt har bläcket hunnit torka på det senaste byggavtalet innan det börjar bli dags igen. LO-ekonomerna håller som bäst på att räkna på löneutrymmet till höstrapporten som ska presenteras om en och en halv vecka men redan nu är siffrorna i det närmaste klara. Deras bedömning är att löneutrymmet ligger mellan 2,5 till 3,5 procent.
– Vi tycker att det är ett ansvarsfullt krav. Vi gör bedömningen utifrån produktivitetsutvecklingen och företagens prisutveckling, säger LO-ekonomen Thomas Carlén.
Höstens många varsel inom bygg och industri har spelat in i procenttalen men Thomas Carlén är noga med att poängtera att ansvarsfulla löneökningar inte hotar jobben:
– För svensk del är det viktigt att hålla uppe köpkraften genom reallöneökningar. Och om lönerna stiger i takt med produktivitetsutvecklingen försämras inte företagens konkurrenskraft, säger han.

Åsikterna går isär

Men mellan de olika LO-förbunden går åsikterna isär om var lönekraven ska ligga. Enligt tidningen Arbetet försöker IF Metall hålla kraven på en låg nivå medan förbunden i 6 F (Byggnads, Fastighets, Målarna, Elektrikerna och SEKO) kan tänka sig ett lönekrav på 3,5 procent. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson tycker dock att det är för tidigt att bestämma några siffror.
– Vi ska sätta oss och diskutera på vilken nivå vi ska lägga kraven. Det är klart att i perioder med mycket varsel kan man inte gå ut för hårt, säger han.

Höga krav

Från arbetsgivarhåll tycker BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind att kraven låter väl höga men att siffrorna samtidigt är väntade.
– Jag tycker att uträkningen andas seriositet. Då räknar jag också med att man hamnar på rätt rimliga nivåer när avtalen väl tecknas.
Han säger också att ett avtal på samma nivåer som det förra byggavtalet som gav 2,6 procent är långt borta med rådande konjunktur.
– Det var ett historiskt högt avtal i en svår ekonomisk situation. Nu råder det också stor osäkerhet i ekonomin, säger han.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekrav: 3,5 procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig