Lönegolv för utländsk arbetskraft kan höjas – facket vill ta annan väg
Det kommer skarp kritik från flera håll mot regeringens förslag till ökat lönekrav vid arbetskraftsinvandring.
Arbetsgivarna protesterar och facket tycker att systemet är dåligt.
Regeringen och Sverigedemokraterna vill höja inkomstkraven för utländska arbetare som kommer hit för att jobba. Enligt ett förslag skulle golvet vid lönesättning ligga runt 33 000 kronor.
– Det är ett sätt att minska arbetskraftsinvandringen till lågkvalificerade yrken där vi tycker att fler som befinner sig i Sverige ska kunna ta de jobben. Det handlar också om att komma åt fusk och kriminalitet som i större utsträckning är kopplat till just lågkvalificerad arbetskraftsinvandring, säger regeringens migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till TV4.
Förslaget har fått både arbetsgivarorganisationer och fack att protestera. Fast av olika skäl.
Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att ja, många utländska byggnadsarbetare tjänar alldeles för lite, men att det redan finns kollektivavtal att förhålla sig till.
– I en perfekt värld där alla står upp för den svenska modellen finns ju golvet redan. Jag tycker att det finns en grundproblematik att politiken lägger sig i lönebildningen istället för att stå upp för våra kollektivavtal, säger han.
Jag tycker att jobben primärt ska gå till dem som redan finns i landet
Han känner också oro för att regeringens förslag riskerar att bli tandlös då det är tal om att man ska kunna skriva in undantag med lägre löner.
Istället vill han se en arbetsmarknadsprövning.
– Jag tycker att jobben primärt ska gå till dem som redan finns i landet. Nu utnyttjas ju systemet av bovar och banditer som tar hit arbetskraft enbart i syfte att sänka löner och konkurrera ut företag som vill göra rätt för sig.
Inom arbetsgivarna Byggföretagen är man inte heller nöjd. Här beskrivs en oro för att det med tuffare krav blir svårt att rekrytera, även om den föreslagna lönegränsen inte främst pekar ut byggbranschen.
”Nivån på lönegolvet har inte en omedelbart drabbade effekt på bygg jämfört med till exempel hotell och restaurang” skriver Byggföretagens pressansvarige Lars Kriss i ett mail.
Arbetsgivarorganisationen är också kritisk till att regeringen ger sig in i lönebildningen.
”Det är allvarligt eftersom den svenska modellen tjänar bygg- och anläggningsbranschen väl” skriver Lars Kriss.