Lönebråket tände lågan – nu leder han de unga
Han är 29 år, snickare och har under hela arbetslivet jobbat på Peab i Linköping. Nu är Jonas Andersson även nyvald ordförande för Unga Byggare.
Det var i helgen som Jonas Andersson blev enhälligt vald till att styra Unga Byggare framöver. Han är på bygget när Byggnadsarbetaren ringer.
– Jag är glad över förtroendet och det känns fint och stort att blivit vald till det här uppdraget.
Var det väntat?
– Jag visste att jag var nominerad och med tanke på att jag varit ordförande för Unga Byggare i Öst sedan 2016 och sekreterare i den centrala ungdomskommittén i fyra år så hade jag väl en känsla av att chanserna var goda.
Varför valde du att bli just snickare en gång i tiden?
– För att jag inte riktigt visste vad jag ville bli, men jag tänkte att blir jag snickare får jag i alla fall praktiska erfarenheter som jag kan ha nytta av i mitt privata liv.
Jonas Andersson gick byggprogrammet hemma i Motala. Och det fackliga intresset väcktes till liv omedelbart efter studenten 2011. Det hela började med ett lönebråk.
– Jag hade bara varit anställd en månad på Peab då det drog i gång en stor lönekonflikt i Östergötland på de rikstäckande byggbolagen. Då blev det jäkligt tydligt för mig vad facket gjorde och varför det var bra att vara fackligt aktiv.
Vilka frågor är viktigast för dig i dag?
– På Peab internt handlar mycket om lönen. När det gäller Unga Byggare så kretsar mycket kring bildning av medlemskåren. Det är viktigt att så många som möjligt får chansen att gå en facklig grundutbildning eller gå någon ideologisk utbildning så att medlemmar vet var facket kommer ifrån.
Vad tycker du att ni i Unga Byggare har för möjligheter att påverka?
– Vi påverkar mycket ute i kretsarna. Det märks tydligt i de regioner som har en aktiv regional ungdomskommitté. Som jag själv upplever det så var det mycket som förändrades efter Byggnadskongressen 2018. Vi var kanske inte så många ungdomar som var där som ombud då, men de som var där mycket uppe i talarstolen och gjorde ett bra jobb. Vi arbetade inte enbart med typiska ungdomsfrågor utan var uppe och drev på för alla frågor inom Byggnads. Och jag tror att det blev en ögonöppnare för många inom förbundet.
Inom politiken sticker ofta ungdomsförbunden ut vilket ibland leder till konflikter med moderpartiet. Hur skulle du beskriva er relation till Byggnads?
– Min känsla är att vi verkligen tas på allvar. Unga Byggare ska vara starka opinionsbildare och det gäller både externt och internt. De flesta ungdomsorganisationer har någonstans ett sämre tålamod och vill ha igenom saker snabbt. Lite mer heta och det gäller även oss
Kriminaliteten har växt sig allt starkare på bygget. Vad har du sett och tänkt kring det problemet?
– Det som jag blir mest upprör över är offentliga upphandlingar som går till skurkföretag. Det är vårt gemensamma som då finansierar kriminaliteten. Sedan gäller det att tänka på att byggnadsarbetarna på de här företagen sitter i en extremt svår situation. De blir väldigt utnyttjade. Här är det viktigt att vi i kollektivet inte går omkring och är arga på dem utan i stället handlar det om att rekrytera dem och arbeta tillsammans för bättre villkor.