info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löfven på kongressen: "Alla människoliv som förloras är ett misslyckande"

Han tycker dödsolyckorna i byggbranschen är ett misslyckande och att det är nödvändigt med senare pensionsålder. Statsminister Stefan Löfven gav besked till Byggnadsarbetaren på Byggnads kongress i Göteborg.

Stefan Löfven på Byggnads kongress. Temat för kongressen är: Vi är händerna som bygger Sverige". Foto: Julia Sjöberg

Mitt i valrörelsen kom statsminister Stefan Löfven till Göteborg för att tala på Byggnads kongress, som invigdes idag.
I sitt tal sa han bland annat att ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd att förlora sitt liv. Vid en pressträff efter talet kommenterade Stefan Löfven dödsolyckorna.

Vad ska ni i regeringen göra åt de många dödsolyckor och olyckorna i byggbranschen ?

Läs också Nya på kongressen: Inflytande, alkoholstopp och motorkapar

– Ingen ska behöva riskera sitt liv. Arbetsmiljöverket får betydligt mer resurser, det blir 100 inspektörer som utbildas just nu och det gör skillnad på möjligheter att inspektera arbetsplatser. Den borgerliga regeringen tog bort Arbetslivsinstitutet och vi måste forska kring olyckor, dödsfall och förslitningsskador. Det startar snart igen. Vi ska se till att alla offentliga upphandlingar ska ha kollektivavtalsenliga villkor. Rörande det förebyggande skyddsarbetet stärker vi också upp skyddsombudens tillträdesrätt.

Förra året dog nio personer i byggolyckor och flera tusen personer skadades. Är det ett misslyckande att det sker trots att resurser tillförts Arbetsmiljöverket?

– Alla människoliv som förloras och går till spillo är ett misslyckande. Man måste se helheten. Det är inte bara politiken, inte bara arbetsgivaren, inte bara arbetstagaren, utan det är de sammantagna åtgärderna som måste göra skillnaden.

Stefan Löfven berömde Byggnads jämställdhetsarbete och fick en tröja av Byggnads kvinnliga nätverk, Näta. Här tillsammans med bland andra Byggnads omvalde ordförande Johan Lindholm.

Varslen ökar, bostadsförsäljningen går ner. Vad ska man göra för att trygga jobben?

– Vi måste fortsätta ha investeringsstöd både för att vi behöver fler hyresrätter och för att se till att ha hyresrätter som folk har råd att bo i. Det är därför vi sätter taken för hur höga hyrorna får vara. Det ekonomiska stödet och  regelförenkling är viktiga. Sedan kan man säkert rationalisera byggandet så att det går snabbare. Investeringsstöden tror jag har gett 10 000-12 000 lägenheter.

Läs också Valberedningens förslag: kvartetten i ledningen fortsätter

Kongressombudet och snickaren Anton Folkesson tycker att en av de viktigaste frågorna är att utländska arbetare ska ha samma löner som svenska.

Nyligen röstade Europaparlamentet för ett nytt utstationeringsdirektiv som ska ge lika lön för lika arbete. Hur ska man garantera att reglerna följs då det införs i Sverige?

– Vi ska göra som vi alltid gör i Sverige med den svenska modellen. Så när vi inför detta ska vi göra det så att vi har en lagstiftning som faktiskt reglerar arbetsmarknaden, men där det också ska finnas ett utrymme för parterna att hantera det här. Det är ett grundkoncept, men exakt hur man ska göra det får vi återkomma till. Det är klart att det ska passa in i svenska modellen.

Socialdemokraterna står bakom pensionsöverenskommelsen om att bland annat höja den lägsta pensionsåldern till 64 år. Det väckte ett ramaskri bland byggnadsarbetarna. Vad säger du till dem?

– Vi måste inse att det finns de som sliter väldigt hårt och har svårt att jobba fram till 65. Men de som inte vill göra något åt systemet måste också förklara hur mycket mindre kan pensionerna bli. Livslängden ökar mer än vad man kunde förutse när det här pensionssystemet infördes och totalt sett behöver vi nog gå i pension lite senare.

Socialdemokraterna har rekordlåga opinionssiffror, 24 procent enligt DN/ Ipsos senaste väljarbarometer. Vad ska ni göra åt det?

– Det är många som måste göra någonting. Jag känner en trygghet i det vi har gjort. Vi har 300 000 fler som går till arbetet. Sedan är det välfärden, där går vägvalet i svensk politik. Det är inte migrationspolitiken som är vägvalet. Vägvalet står mellan vilket samhälle ska vi ha. Ska vi fortsätta på de investeringar som vi gör eller gå tillbaka till borgarnas skattesänkningar? Inte minst för Byggnads medlemmar är frågan om vi ska fortsätta göra en tryggare arbetsmarknad eller om ska vi tillbaka till en otrygg arbetsmarknad.

Byggnadsarbetarens reportrar intervjuar Stefan Löfven i samband med kongressen. Dagen innan lanserade partiet ett arbetsmarknadsprogram, mot bland annat olyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löfven på kongressen: "Alla människoliv som förloras är ett misslyckande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig