LO satsar på lågavlönade
Det var en enig LO styrelse som idag presenterade lönekraven för avtalsrörelsen 2013. Vid lunchtid hade de fem industrifacken presenterat sitt avtalskrav på 2,8 procent som ska gälla i ett år. LO:s gemensamma krav innebar också löneökningar på 2,8 procent på ett år.
– Vi har enhälligt beslutat detta i enlighet med svensk ekonomi och de senaste varslen på svensk arbetsmarknad. Vi har nu fullföljt vårt ansvar för en ansvarsfull lönebildning, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Jämställdhetsprofil
LOs krav är löneökningar för alla som tjänar 25 000 kronor eller mer. För all de som tjänar mindre än 25 000 kronor ska få en löneökning med minst 700 kronor i månaden. Detta ska gynna jämställdheten inom LO, exempelvis kommunals medlemmar.
– Vi vill lyfta fram jämställdhetsprofilen. Ökningen i krontal jämnar ut skillnaden mellan män och kvinnors löner, säger Anneli Nordström, ordförande i Kommunal.
Avtalskravet omfattar också ett försäkringspaket med bland annat en ny avtalsförsäkring, ett föräldrapenningstillägg som ska utgå till alla anställda som är föräldralediga. Tillägget betalas under 180 dagar per barn och försäkrad förälder. Tilläget ska utgå med 10 procent av lönen.
LO vill också att riksbanken ökar sitt ansvar.
– Vi vill få upp inflationstakten och få en mer aktiv penningpolitik, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Lönekrav på 3,5 procent
Enligt uppgifter till tidningen Arbetet ska åsikterna ha gått isär var lönekraven ska ligga. Förbunden i 6 F(Byggnads, Fastighets, Målarna, Elektrikerna och Seko) har kunnat tänka sig lönekrav på 3,5 procent. Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, vill inte kommentera detta, utan säger till Byggnadsarbetaren.se
– 2,8 är det som man har beslutat om. Vi har gjort en överenskommelse och vi ställer upp bakom samordningen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.