Ljus i tunneln – här återanställs byggjobbare: "Jätteskönt att komma tillbaka"
Under tisdagen kom JM med chockbesked: 120 byggnadsarbetare varslas. Samtidigt finns flera tecken på att konjunkturen håller på att vända. Snickarlärlingen Jon Kristoffersson på Servicekuben blev uppsagd men har nu fått tillbaka jobbet.
Lågkonjunkturen med stigande räntor har drabbat byggbranschen hårt. Varsel och konkurser har skjutit i höjden och så sent som i tisdags varslade JM 145 personer varav 120 är byggjobbare.
Men någonstans där bakom mörkläggningsgardinen sipprar trots allt lite ljus in. Byggfaktas så kallade Byggstartsindikator visade i juli på en ökning med 18 procent jämfört med året innan. Ökningen beror främst på byggstarter inom industri men även en liten ljusning inom bostadsbyggandet går att skönja. Och så det nya räntebeskedet och avisering om fler sänkningar i höst på det.
De senaste siffrorna från SCB visar också på en svag ökning. Under första sex månaderna i år påbörjades 16 650 lägenheter, vilket är en ökning med tolv procent jämfört samma period 2023.
Trots allt är bostadsbyggandet fortfarande på en mycket låg nivå. Siffrorna för det första halvåret i år är en nedgång med 52 procent, jämfört med samma period 2022.
Återanställer
Men i Skåne har flera företag återanställt personal. Ett av dem är byggföretaget Servicekuben, med verksamhet inom entreprenad och byggservice. I januari såg läget dystert ut och byggföretaget tvingades att varsla 15 snickare om uppsägning.
– Orsaken var arbetsbrist och det var inte roligt att berätta om uppsägningen för gubbarna. Det är det värsta som jag har gjort under min yrkeskarriär, säger Pierre Lindahl, personalansvarig på Servicekuben.
LÄS MER: Här varslas det mest i byggbranschen: ”Trodde jag skulle klara mig”
– Det var främst vår serviceavdelning som drabbades. Beställarna vågade inte ta in de mindre jobben, fortsätter han.
Låg lågt ner
Snickarlärlingen Jon Kristoffersson, som också är MB-ledamot, var en av dem som varslades. Jon låg långt ner på turordningslistan.
– Jag var trea från botten och det kändes rätt jobbigt.
Vi rev elva lappar
”Trodde att det skulle ta ett år”
Uppsägningen kom dessutom olägligt.
– Min andra dotter var bara ett halvår och min sambo, som är barnboksförfattare, hade precis startat eget företag.
Under våren, i mars, april, fick Servicekuben dock in fler jobb, vilket gjorde att elva av de 15 uppsagda fick jobba kvar.
– Vi rev elva lappar, säger Pierre Lindahl.
Men fortfarande var det fyra byggnadsarbetare som var uppsagda och Jon var en av dem.
Startade enskild firma
Den 10 april jobbade han sin sista arbetsdag. Som lärling skulle det vara svårt för Jon att få något jobb som snickare, eftersom byggföretagen oftast vill ha personer med erfarenhet.
Jon bestämde sig därför tidigt, redan i februari, för att starta en enskild firma. Han tänkte sikta in sig på enkla småjobb hos privatpersoner.
– Mitt mål var att driva företaget tills jag blev återanställd och kunde få mitt yrkesbevis. Men jag trodde att det skulle ta ungefär ett år innan jag kom tillbaka.
LÄS MER: Flera stora byggbolag i konkurs: ”Sommaren är en tuff period”
”Hela 2024 skulle vara kört”
Det skulle gå fortare än så. I maj ringde Pierre Lindahl på Servicekuben och frågade om Jon ville komma tillbaka efter semestern.
– Jag blev förvånad. Jag hade pratat med några kollegor och det fanns inga uppenbara tecken på att det kom in mycket jobb.
Några veckor senare fick Jon förfrågan att komma ännu tidigare, redan före semestern.
Jon tackade ja och den 8 juni var han tillbaka på jobbet. Nu jobbar han för fullt med en fasadrenovering i Lund.
– Det är jätteskönt att komma tillbaka och ha kollegor. Det var påfrestande att ha eget företag och det är många timmar som man lägger på allt pappersarbete. Nu kan jag fokusera på att vara lärling och lära mig saker, säger han.
Servicekuben ville återanställa de fyra byggnadsarbetarna. Tre av dem tackade ja att komma tillbaka, en av dem hade fått ett annat jobb.
Hade ni väntat er att det skulle vända så snabbt?
– Nej, det kom tidigare. Vi trodde nog att hela 2024 skulle vara kört, säger Pierre Lindahl, personalansvarig på Servicekuben.
Fem byggnadsarbetare blev uppsagda
Även andra byggföretag i Skåne har återanställt sin personal, som byggföretaget Team Skåne. De jobbar bland annat med rot-jobb, renovering och ombyggnad.
I mars månad blev fem byggnadsarbetare uppsagda.
– Det var dåligt med jobb och hård konkurrens om jobben, säger Robert Boij, MB-ledamot.
Men några veckor senare kom det in flera projekt, bland annat renoveringen av tingsrätten i Malmö. Två veckor innan de skulle gå hem erbjöds de att vara kvar.
–Tre av dem valde att vara kvar. Två tackade nej, eftersom de kommit in på utbildningar. Det ser ljusare ut än i julas och det finns flera projekt att räkna på, säger Robert Boij.
Det är främst träarbetare som de söker
”Det finns positiva signaler”
Även arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i östra Skåne och Blekinge har känt av optimismen.
– Det är fortfarande tungt för bostadsbyggandet, men i mindre företagen börjar det hända saker, särskilt de som har privatpersoner som kunder som vågar investera med lägre ränta, säger Anders Fredriksson, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen.
Han har fått flera samtal på sistone, särskilt från mindre byggföretag som söker folk.
– De frågor om jag vet något företag där det finns uppsagd personal. Det är främst träarbetare som de söker, säger Anders Fredriksson.
Stora skillnader
Även Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, ser ljuspunkter över hela landet.
– Ökningstakten börjar att dämpas när det gäller varsel och konkurser. Vi tror att den värsta vågen har ebbat ut.
– Vi ser början på en vändning i stora delar av landet, även om bostadsbyggandet inte tagit fart. Men det är mycket annat som byggs.
Vad byggs det just nu?
– Det görs offentliga satsningar inom försvaret och kriminalvården. Räntesänkningarna har gjort att privatpersoner har börjat våga investera i sina bostäder och det pågår också en del underhållsinvesteringar, säger Johan Deremar.
Det finns fortfarande stora skillnader i olika delar av landet. I norra delen av Sverige är det brist på arbetskraft, medan Stockholmsregionen har det svårast för tillfället.
– Stockholms län står för 61 procent av alla varsel i juli månad. Det är en räntekänslig region.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.