info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Linnea berättar om sin fars målarliv: ”Medveten om att lösningsmedel kan påverka psyket”

För ett år sedan var barnboksförfattaren Linnea Lundborg en av dem som fick Byggnads kulturstipendium. För henne blev det personligt.

– Jag var så himla glad. Att bli uppmärksammad för det man gör betyder otroligt mycket, säger hon.

Linnea Lundborg skriver en bok om sin pappa, målaren Martin Nilsson. Den ska ges ut i höst och bygger på en mängd intervjuer med personer som kände honom. Foto: Maja Strömberg, Privat

– Min pappa dog innan jag föddes, han tog livet av sig. Det betyder mycket för mig att stipendiet kommer från Byggnads. Han var målare, och min morfar golvläggare. Det känns fint att få det, då jag precis skrivit en bok om min pappa. Jag försöker förstå vem han var, säger hon.

I maj varje år delar Byggnads ut stipendier till en rad kulturutövare. Linnea Lundborg fick stipendiet 2024 för sina planer att skriva en lättläst bok om första maj, riktad till barn och allmänheten. Någon bok har det ännu inte blivit.

– Det har stannat hos förlaget. De tvekar om den kommer att sälja. Men jag har en idé om att lägga ut ett mindre gratismaterial på en hemsida som jag börjat jobba med, säger Linnea Lundborg.

Släpper bok om sin pappa

Den senaste tiden har hon i stället fokuserat på boken om sin pappa. Hon kallar det för en dokumentärroman. Boken ”Han som var som solen” ska ges ut i höst och bygger på en mängd intervjuer med personer som kände honom.

Ett kapitel handlar om hans arbetskamrater. Jobbarkompisarna berättade att när hennes pappa började må psykiskt dåligt så oroade han sig bland annat för det lösningsmedel i färgerna som målarna använde då.

– Han hade kolleger som jobbat länge och blivit exponerade och när jag skrev boken satte jag mig bland annat in i vilka lösningsmedel de arbetade med då. Det fanns en medvetenhet hos honom att det kunde påverka psyket, säger Linnea Lundborg.

Martin på jobbet på BPA 1984 och semester på Samos 1990. Foto: Privat

Flera perspektiv

Hon växte upp i Halmstad men bor nu i Malmö. I dag presenterar hon sig som författare, men framhåller också sin bakgrund som genusvetare med inriktningen på frågor om HBTQ+.

– Det är frågor som genomsyrar mitt eget liv. Jag är gift med en kvinna och vi har barn ihop. Det är min del av världen. Jag tycker också att det blir bättre böcker i och med att jag tar med mig det perspektivet.

Med sig tar Linnea Lundborg minnet av dagen förra året då hon tog emot priset.

– Det var en så rolig dag. Min vän och kollega Malin Granroth, som är serietecknare i Malmö, fick också stipendiet. Vi hade ett så fint dygn. Vi lämnade våra barn och tog nattåget till Stockholm. Att bli uppmärksammad för det man gör betyder otroligt mycket, säger hon.

Byggnads kulturstipendiater 2024. Årets stipendiater presenteras den 27 maj. Foto: Byggnads

Byggnads kulturstipendium
  • Förra året fick 19 personer Byggnads kulturstipendium på 15 000 kronor var. Det fanns en stor bredd bland stipendiaterna. En var violinist, en annan fotbollsjournalist och en tredje hade utforskat kvinnors känslor genom slagverkssolo. Linnea Lundborg fick stipendiet i egenskap av författare.
  • Byggnads kulturstipendium inrättades 1964 och delades ut för första gången två år senare. Det ges till etablerade kulturarbetare för genomförda insatser, fortsatt kulturarbete eller vidareutbildning.
  • Årets stipendiater presenteras den 27 maj.
Erik Larsson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Linnea berättar om sin fars målarliv: ”Medveten om att lösningsmedel kan påverka psyket”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig