Lätt att få jobb inom bygg
SCB har gjort en studie på elever som gick ut gymnasieskolan 2008/2009 och som tre år senare ar folkbokförda i Sverige. Statistiken visar att de elever som gått energiprogrammet, hade högst etableringsnivå av samtliga gymnasieprogram. Tre år efter gymnasieskolan var 74 procent av dem etablerade på arbetsmarknaden. (Med etableringsgrad menas att man har haft en viss årsinkomst från arbete.) Energiprogrammet utbildade vvs-montörer, kylmontörer och industrirörmontörer, men bytte namn 2011 och heter i dag vvs- och fastighetsprogrammet.
”Tror att det håller i sig”
– Jag tror att det håller i sig. Fördelen är att utbildningen är bred och får man inte jobb inom vvs, så kan man få jobb inom kyla, fastighet eller styr och regler, säger Heine Tegnér, utbildningskonsult på vvs-branschens yrkesnämnd.
Även fordonsprogrammet och byggprogrammet har hög etableringsgrad med 72 respektive 68 procent.
– Det är utbildningar där man ganska snabbt kan få jobb. Det är tydliga inriktningar mot ett speciellt yrke, säger Tomas Westling, handläggare på SCB.
Lägst etableringsgrad (40 procent) av samtliga program fanns bland dem som studerat på estetiska programmet. Den lägsta etableringsgraden bland de yrkesinriktade programmen var livsmedels, medie- och barn, och fritidsprogrammet. Statistiken redovisas på 17 nationella program som fanns läsåret 2008/2009.