info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låsanordningen var skadad

Låsanordningen på lyftdonet var skadad, visar Arbetsmiljöverkets rapport. Troligen var det därför den elva meter långa träpålen föll, och skadade kranföraren så illa att han dog.

Det var i onsdags i förra veckan som en kranförare dog när en påle föll över honom vid ett pålningsarbete på Orust.
Den 63-årige kranföraren arbetade från en pråm. Vid olyckan led arbetet mot sitt slut, och han hade hissat upp den sista träpålen.
I samband med att kranföraren skulle lägga ner pålen på pråmen, glider lyftbandet ur lyftkroken och pålen faller. ”Det är sannolikt att urglidandet skedde i samband med att kranföraren lade ner pålen på pråmen, dvs han hade påbörjat lutning av pålen. När sedan rundslingan gled ur kroken föll pålen okontrollerat” skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Låsanordningen trasig

Förklaringen till att lyftbandet kunde glida ur kroken är troligen det faktum att den låsanordning som fanns på kroken inte fungerade, konstaterar myndigheten.
Låsanordningen gick sönder tidigare på dagen. Under middagsrasten diskuterades problemet och man kom överens om att skadan skulle åtgärdas innan man gjorde det sista lyftet. Det var tre personer som var delaktiga i detta beslut. Enligt rapporten åker kranföraren därefter ut till pråmen och enligt vittnesuppgifter hördes hammarslag och arbetsledaren konstaterade att ”kranföraren åtgärdar skadan”. En stund senare hörs ett rop och vittnen ser den uppdragna pålen falla.

Inga anmärkningar

Arbetsmiljöverkets utredare finner det sannolikt att lyftkroken av någon anledning hade kvar den skada, som den fick under förmiddagens arbete med att pressa ner pålar, och att det kan vara skälet till olyckan.
Myndigheten har inga krav att ställa mot kranförarens arbetsgivare, men skriver i rapporten att kran och lyftdon måste återställas i ”driftsdugligt skick” och besiktas.

Slutsatser: viktigt med rätt lyftdon

Arbetsmiljöverkets syfte med utredningen är förutom att ställa eventuella krav mot de inblandade, också att dra slutsatser och sprida kunskap om risker i branschen.
– Den slutsats man kan dra är att ett annat slags lyftdon ska användas för den arbetscykel som innebär att dels lyfta, dels lägga ner ett objekt som långt och tungt, säger arbetsmiljöinspektören Lennart Evaldsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låsanordningen var skadad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig