info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larm om livsfara på taket – trots sele och lina

För långa linor, fel infästningar. Arbetsmiljöverket slår larm om farorna på taken. "Kan få en obehaglig överraskning."

Fallskyddet fäst i en lös balkongdel som ligger lös på taket. Till höger är linan alldeles för lång. Foto: Privat

Du kan leva farligt på taket, trots att du har både sele och fallskyddslina. Om du kopplar in dig fel eller inte har koll på hur lång linan kan bli vid ett fall, blir utrustningen en falsk trygghet. 

Arbetsmiljöverkets region Norrbotten har uppmärksammat att problemen ökar med fallskyddsutrustning som används fel.

Vad är det som inte fungerar?
– Det förekommer ofta att arbetstagare är infästa på fel sätt. Vi har till exempel sett personer som fäster i antennstolpar eller i lösa föremål på taken. Då är man ju inte skyddad alls, säger Nadja Lukin, chef för Arbetsmiljöverket Norrbotten.

Är ni oroliga att det ska hända allvarliga olyckor?

– Ja så klart. Det är ju alltid en risk på sådana höjder. Nu står vi inför snöskottningssäsongen och då är det väldigt många som ska arbeta på taken under en kort period. Då är det viktigt att man gör riskbedömningar innan någon ska upp och börja jobba, säger hon.

Nadja Lukin säger att alla tak inte har säkra fästpunkter men i så fall måste det monteras. Och efter monteringen ska infästningarna granskas så att de är säkra.
Ett annat vanligt problem är att flera personer kopplar in sig på samma ställe. Men då finns risk att infästningen inte håller om inte beräkningar gjorts på vad den tål.

Här är tre linor fästa i samma fästpunkt. Så får man inte göra. Fästpunkten riskerar att överbelastas.


Arbetsmiljöverket har
också uppmärksammat en stor okunskap runt falldämpningslinor. Vid ett fall över kanten kan den falldämpning som löser ut,  göra fallhöjden mellan en och två meter längre än den ursprungliga linan.
– Har du en fallskyddslina finns det också en dämpare med en viss gummibandseffekt. Men har du inte räknat på det utan bara på linan du ser, kan du få en obehaglig överraskning om du faller, säger Nadja Lukin.

Olika leverantörer har olika system, så därför måste man ha koll på hur mycket extra distans det blir vid ett fall.

Det finns också stora risker med fall från relativt låg höjd då fallskyddsutrustningen inte hinner lösa ut och dämpa fallet innan arbetstagaren slår i marken/underlaget.

Linorna är för långa och egentligen borde de fästas högre upp och inte vid kanten av taket. Det är två linor i samma fästpunkt, för att få ha det krävs att anvisningar tillåter det.

Det kan också lätt bli riskabelt om man rör sig långa sträckor över taket utan att koppla om sig.

– Man gör gärna linan väldigt lång för att man ska kunna jobba överallt men har du en slak lina på tio meter och det är ett fall på fem meter då hjälper det inte att man har en lina. Det är viktigt att man hela tiden har koll på linans längd. Du måste fästa om dig ofta, säger Nadja Lukin.

Hon tipsar också om att regelbundet kolla bäst föredatum på utrustningen.
– Det har vi sett att många missar.

Fallskyddsblocket var av utgånget datum och det är svårt  att se vad det står. Så ska det inte se ut. Fallskyddsblock ska besiktigas varje år.

Då det gäller fallskydd är arbetsgivaren alltid ytterst ansvarig, för såväl riskbedömningar, för att rätt material används och för att de anställda har fått rätt kunskap.

För den som ska jobba med fallskyddet är det viktigt att läsa bruksanvisningen för den utrustning som används, för att man ska kunna använda den på rätt sätt.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larm om livsfara på taket – trots sele och lina

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig